Intel har under många år tampats med AMD om tronen för processorer och sedermera även grafikkretsar i och med det sistnämndas uppköp av grafikmakaren ATI år 2006. Intel har även varit inblandad i en mindre batalj med Nvidia, fast då gällande enklare grafikkretsar för bärbara datorer. Under år 2020 växlar Intel dock upp till ett tvåfrontskrig då bolaget återvänder till dedikerade grafikkort med Xe-arkitekturen.

Detta sker dels i dedikerade grafikkort och integrerade grafikkretsar för konsumenter, men också i mer bastanta doningar för datacenter och arbetsstationer. Det som går under kodnamnet Ponte Vecchio är Intels svar på Nvidias och AMD:s grafikkort för datacenter, där tungt fokus ligger på beräkningar av bland annat artificiell intelligens och maskininlärning. Intels grafikchef Raja Koduri har tidigare visat upp lösningarna på bild, och nu är han i farten igen.

Precis som när Raja Koduri senast avtäckte bilder på Xe för datacenter jämförs de stora processorpaketen med ett AA-batteri som storleksjämförelse. Paketeringen, som skämtsamt kallas "Big fabulous package, BFP", tillämpar MCM-strukturen där flera kretsar ansluts till varandra på ett och samma substrat. I bilden visas totalt tre grafikpaket som tillsammans utgör Xe-familjen som fristående grafikkort.

Längst upp till höger befinner sig den minsta varianten, vilket sannolikt handlar om Xe LP, vilken är instegsmodellen för mellanklassens grafikkort. Enligt tidigare rapporter bestyckas denna grafikkrets med 512 beräkningsenheter (EU) och 4 096 streamprocessorer med TDP om 150 watt. Till vänster i bild är vad som antas vara Xe HP, vilket är kretsar för datacenter och arbetsstationer. Dessa sägs utgöras av 1 024 EU-enheter för totalt 8 192 streamprocessorer och TDP på 300 watt.

Intel-Xe-500W-Arctic-Sound-GPU-Slides-Leak-1.jpg

Läckta specifikationer för Xe där tre nivåer av plattor eller "tiles" bestämmer mängden EU-enheter.

I det nedre högra hörnet visas den massiva kretsen Xe XPC, vilket som namnet antyder handlar om en grafikaccelerator för superdatorer på exaskala. Enligt rapporter bestyckas Xe HPC med hela 2 048 EU-enheter och 16 384 streamprocessorer, vars konfigurationer uppges ha TDP-nivåer om 400 och 500 watt. MCM-strukturen i Intels Xe-grafikkort bygger på uppsättningar av plattor eller "tiles", där Xe LP består av en platta medan Xe HP och Xe HPC utgörs av två respektive fyra plattor.

Den tidigare uppvisade kretsen förefaller vara Xe HP-paketet i bilden innebär det att dess rejäla paketyta på 3 700 mm² bleknar i jämförelse med Xe HPC, som sannerligen gör skäl för paketeringsnamnet "Big Fabulous Package". Den enorma kretsen lär sannolikt sällskapas av en väl tilltagen kylarlösning när den tar plats i högpresterande superdatorer.

Intel har redan lanserat Xe för konsumenter i form av integrerade grafikdelar i "Tiger Lake"-familjens processorer. Företaget har i skrivande stund inte meddelat en konkret lanseringsplan för dedikerade konsumentgrafikkort. Xe "Ponte Vecchio" för datacenter tillverkas på Intels 7-nanometerteknik och släpps under år 2021.

Läs mer om Intel Xe: