I drygt ett årtionde har Apple storsatsat på egendesignade ARM-baserade systemkretsar för Iphone-, Ipad- och Apple watch-familjerna, där resultatet är starka prestandasiffror till låg strömförbrukning. På datorsidan har bolaget dock hållit fast vid samarbetet med Intel och bolagets x86-processorer. Tidigare i veckan levererade Apple det väntade beslutet att Intel-kapitlet närmar sig sitt slut.

Utrullningen av Mac-datorer med egna kretsar under huven börjar mot slutet av år 2020 och övergången väntas ta omkring två år. Officiellt menar Apple att bytet görs för att företaget ska få full kontroll över prestanda och funktioner, samt att de egna kretsarna levererar högre prestanda till lägre effekt ställt mot andra alternativ på marknaden. Nu menar den forne Intel-ingenjören François Piednoël att bytet snarare framtvingats av bristande kvalitet på Skylake-processorer.

For me this is the inflection point. This is where the Apple guys who were always contemplating to switch, they went and looked at it and said: "Well, we've probably got to do it." Basically the bad quality assurance of Skylake is responsible for them to actually go away from the platform.

Den före detta huvudingenjören förklarar att den långlivade arkitekturen Skylake kantades av många problem och bristande kontroller, och att storkunden Apple snabbt blev den mest flitiga aktören att rapportera problem och buggar. Piednoël menar att Apple hittade nästan lika många problem som Intel själva, en situation som han menar fick bägaren att rinna över och övertyga om övergång till ARM.

Idén om övergång till egna kretsar är dock äldre än den skakiga upplevelsen med Skylake, men Piednoël spår att Apple inte hade gjort slag i saken redan nu om Intels produkter levt upp till förväntningarna bättre. Värt att understryka är att det finns klara fördelar med en gemensam hårdvarubas, där Apple exempelvis kan dra nytta av specialiserade kretsar för AI- och säkerhet som finns i mobiltelefoner, medan programutbudet blir mer enhetligt.

Ett byte görs dock inte i en handvändning i och med att operativsystemet Mac OS och program utvecklade för x86 också måste överföras. Av den senaste presentationen att döma är operativsystemet redan fullt fungerande på ARM-hårdvara. Vidare underlättar Apple processen för utvecklare genom att erbjuda emuleringsmöjligheter och verktyget Universal 2, som kan kompilera applikationer för både Intel- och ARM-stöd. Därtill finns utvecklarverktyget Xcode 12 som enligt uppgift gör att ARM-anpassningar av Intel-mjukvara kan genomföras på några få dagar.

Apple har inte talat om att missnöje kring produkterna ligger till grund för bytet och François Piednoëls uttalande får ses som ett möjligt alternativ snarare än en absolut sanning. Utöver de av ingenjören nämnda Skylake-problemen har förstnämnda företag haft stora svårigheter med ny arkitektur och tillverkningsteknik. Dubbeltrubbel från Intel och önskan om mer prestanda och kontroll kan alla vara bidragande till att bytet påbörjas redan redan i år.

Källa: PCGamer

Läs fler färska Apple-nyheter: