Processorjätten Intel släppte nyligen den tionde generationens Core-processorer för stationära datorer, där antalet kärnor vrids upp till tio. Kodnamnet för familjen är "Comet Lake-S" och utgör sista anhalt på den långa resan med arkitekturen Skylake. Med lanseringen följer också nya moderkort med 400-seriens styrkretsar och den färska sockeln LGA 1200, som ersätter långköraren LGA 1151.

Intels nästa laddning av processorer ska introducera ny arkitektur och PCI Express 4.0-stöd, men trots de relativt stora förändringarna har tredjepartstillverkaren Gigabyte bekräftat att moderkorten får stöd för Core 11000-serien "Rocket Lake-S". Efter "Rocket Lake-S" väntar "Alder Lake" som utöver DDR5-stöd kan komma att anta big.LITTLE-design, och nu bekräftar Intel att familjen även kommer med sockel LGA 1700.

Alder Lake.png

Det är den flitige Twitter-användaren momomo_us som grävt bland Intels resurser för utvecklare, där rubriker och information för lösenordsskyddade dokument kan nås utan särskild behörighet. I den bild som delas ett nyligen uppdaterat dokument med beskrivningen "LGA1700-ADL-S", som alltså styrker tidigare uppgifter om att Core 12000-serien återigen kräver uppdaterade moderkort.

Lanseringen av nämnda "Rocket Lake-S" ser ut att dröja till nästa år och sannolikt debuterar tolfte generationens Core-processorer och sockel LGA 1700 först år 2022. Om uppgifter såsom big.LITTLE-introduktion stämmer tar familjen en hel del nyheter till den stationära världen.

Att kombinera energieffektiva med kraftfulla kärnor har länge använts i ARM-skapelser för exempelvis mobiltelefoner, men även i Intels färska Lakefield-processorer. Det återstår att se vad konceptet i praktiken bidrar med i ett system som inte begränsas av batteri eller kylning på samma sätt som en bärbar dator, och Microsofts kommande operativsystem Windows 10X kan vara del i svaret om framtidens designbehov.

Läs fler nyheter om Intel: