Med nästa del i spelvärldens Star Wars-saga lägger utvecklaren Motive allt krut på rymdstrider, vilka äger rum strax efter Return of the Jedi-filmen. Utgivaren Electronic Arts (EA) har tidigare röjt både lanseringsdatum och en filmisk trailer, men även matig information om spelets innehåll vilket bjuder både på en- och flerspelarläge i diverse namnkunniga farkoster.

För den som söker extra inlevelse i förarhytten är spelet utformat för VR-stöd på PC-sidan, en version som även bjuder på stöd för joystick och andra kontrolldon för en autentisk flygupplevelse. De relativt försiktiga systemkraven sänks nu ytterligare på sina håll, vilket antyder en lättdriven titel, alternativt att EA parar lägsta- och rekommenderat-nivåerna med låg upplösning eller bildfrekvens.

Minimikraven

Systemkrav

Operativsystem

Windows 10

Processor

AMD Ryzen 3 1300X
Intel Core i5-6600K

Primärminne

8 GB

Grafikkort

AMD Radeon HD 7850
Nvidia Geforce GTX 660

Lagringsutrymme

40 GB

För att kunna lätta från moderskeppet över huvud taget skriver EA att en fyrakärnig processor utan flertrådsteknik krävs. På AMD-sidan drar utgivaren gränsen vid första generationens Ryzen 3 1300X, medan Intel-kravet skruvats ned från Core i5-7600 till i5-6600K. På grafiksidan gäller kort i nivå med eller högre än AMD Radeon HD 7850 eller Nvidia Geforce GTX 660, en åttaårig duo som kommer med 2 GB grafikminne. Sett till primärminne är 8 GB också ett krav.

Minimikrav för VR/Rekommenderade specifikationer utan VR

Systemkrav

Operativsystem

Windows 10 64-bit

Processor

AMD Ryzen 7 2700X
Intel Core i7-7700

Primärminne

16 GB

Grafikkort

AMD Radeon RX 480
Nvidia Geforce GTX 1060

Lagringsutrymme

40 GB

Med mellannivån slår EA två flugor i en smäll och anger lägstanivån för VR-spelande med samma specifikationer som de rekommenderade för den som spelar på skärm. Med detta följer ett rejält hopp i krav på grafikprestanda, där Nvidias Geforce GTX 1060 och AMD Radeon RX 480 anges. För att dra runt ett VR-headset med hög bildfrekvens alternativt erbjuda en spelbar upplevelse i upplösningar norr om 1080p är rekommendationen dock ganska försiktig.

Värt att understryka är dock att betydelsen av de olika systemkraven inte nämns, varför det endast går att sia om vilka upplösningar och uppdateringsfrekvenser EA har i kikaren. Utöver extra grafikkraft ordineras ett ansenligt kliv upp på processorsidan, som i Ryzen-svängen sträcker sig hela vägen upp till den forna toppmodellen Ryzen 7 2700X med 8 kärnor och 16 trådar. Med Intel ska 8 trådar Skylake räcka till, i form av Core i7-7700.

Rekommenderade systemkrav för VR

Systemkrav

Operativsystem

Windows 10 64-bit

Processor

AMD Ryzen 7 2700X
Intel Core i7-7700

Primärminne

16 GB

Grafikkort

AMD Radeon RX 570
Nvidia Geforce GTX 1070

Lagringsutrymme

40 GB

Toppnivån avser endast VR-spelande och anger specifikationerna som rekommenderas för denna applikation, men när det gäller processor och primärminne stannar dessa kvar på samma nivå som tidigare. Nvidias Geforce GTX 1070 blir dock ny rekommendation, medan klenare AMD:s Radeon RX 570 av någon anledning rekommenderas – ett kort som generellt även får stryk av Radeon RX 480.

Oavsett ambition på upplösning och ögongodis krävs operativsystemet Windows 10 och 40 GB ledigt lagringsutrymme. Även grafikgränssnittet DirectX 11.1 och internetuppkoppling med lägsta hastighet på 0,5 Mbps listas. Star Wars: Squadrons släpps den 2 oktober och når utöver PC även Microsofts och Sonys nuvarande samt framtida konsoler. På PC gäller tillgänglighet både genom Epic Games Store, Steam och EA:s Origin-butik. Spelet kan förköpas redan nu för 429 kronor.

Kommer du att hoppa in i Tie Fighter-simulatorn i oktober, eller är du mer för ljussablar?