Det blåser upp till grafikstorm under hösten år 2020. Utöver att AMD ämnar släppa lös grafikkort som ingår i den målande namngivna Big Navi-familjen antas även Nvidia släppa lös Ampere för konsumenter, med likaså rejält angivna specifikationer. Tidigare rapporter talar om att grafikkretsen som ligger till grund för denna best är Navi 21. Om källkoden till betaversionen av Mac OS "Big Sur" är att lita på ruvar AMD på en än större krets, rapporterar Hardware Leaks.

AMD_Navi31.jpg

Navi 31 nämns i källkoden för drivrutiner till Mac OS "Big Sur", men fler detaljer än så framkommer inte. AMD:s namngivning för grafikkretsar bygger på att den största och mest avancerade kretsen får den lägsta siffran, och högre nummer tilldelas de enklare kretsarna i mellan- och instegsklassen. Navi 21 är exempelvis det angivna namnet på Big Navi, AMD:s flaggskepp på arkitekturen Radeon DNA 2 (RDNA 2), medan Navi 22 och 23 ligger till grund för mellan- respektive instegsmodeller.

Att nummerbeteckningen börjar på siffran två beror på att grafikkretsarna bygger på tidigare nämnda arkitekturen RDNA 2, och kretsfamiljen kallas därför Navi 2X. Att den läckta kretsens namn inleds med siffran tre antyder därför en ny arkitektur, vilket kan betyda ett tidigt tecken på nästa generations Radeon. Så behöver dock inte vara fallet då AMD även levererar specialutformade grafikkort och integrerade kretsar till Apple, där den specialutformade varianten Radeon Pro 5600M nyligen nådde Apples produktutbud.

Apple avtäckte dessutom nyligen att bolaget överger Intel på processorfronten till förmån för helt hemmasnickrade ARM-varianter. Ur detta perspektiv kan Navi 31 potentiellt sett vara flera saker – en specialutformad grafikkrets för Apples behov eller en variant av RDNA 3 som tidigarelagts på grund av Apples övergång till egenbyggda processorer. Då Apples datorer blir mer skräddarsydda med eget kisel på processorfronten kan det kräva tyngre anpassningar från grafikleverantören.

AMD_Navi31_Cezanne.jpg

I samma källkod avslöjas även den bärbara processorfamiljen "Cezanne", vilket handlar om APU-processorer med integrerad grafikdel signerad tidigare nämnda RDNA 2. Om AMD följer tidigare namngivning blir namnet på denna Ryzen 5000 för bärbara, vilken tar upp kampen med Intels "Tiger Lake" med Xe-grafikdel. Precis som tidigare väntas processorerna delas upp i högpresterande "Cezanne-H" och mer energieffektiva "Cezanne-U".

Vad tror du om uppgifterna? Tror du det handlar om en tidigarelagd RDNA 3 eller en specialutformad krets för Apple?