Bildskärmar av LCD-typ har under senare år fått se sig omkörda av OLED inom bildkvalitet, särskilt gällande svärta. I faggorna lurar dock uppdateringar av den klassiska LCD-tekniken, där bakgrundsbelysning av Mini LED-typ är nästa stora steg. Den nya skärmtypen finns redan på marknaden i begränsad i form av MSI Creator 17, där bland annat ljusstyrka i Display HDR 1000-klassen erbjuds.

Nu framkommer rapporter från analysfirman Trendforce som tyder på att Apple är på väg att storsatsa på skärmar med Mini LED. Företaget rapporteras ta emot anbud gällande inte mindre än tre storlekar av skärmpaneler på 12,9 tum för Ipad Pro, samt 14 och 16 tum för kommande Macbook Pro-modeller.

ipad-pro-mini-led-supplychain.png

Rapporten gör även gällande att Apple ser ut att aktivt arbeta för att minska beroendet av kinesiska leverantörer för att undvika att bli lidande av det amerikansk-kinesiska handelskriget. Taiwanesiska bolag var enligt Trendforce även tidiga med att investera i Mini LED, varför de tros kunna erbjuda mer mogna tillverkningsprocesser och viktiga patent, vilket väger upp de högre tillverkningskostnaderna.

Skärmen om 12,9 tum i Ipad Pro sägs bestyckas med 10 384 stycken Mini LED-lampor, där skärmens kontrast och färgåtergivning i bästa fall kan komma att konkurrera med OLED-paneler. Den nya paneltekniken erbjuder förutom hög ljusstyrka och färgåtergivning även kontrast uppemot 1 000 000:1 samt konsekvent bakgrundsbelysning i temperaturspannet −10 till +60 °C.

Apples tre Mini LED-bestyckade produkter väntas nå marknaden under första kvartalet år 2021.

Läs mer om Mini LED: