Den som haft något mått av intresse för PC-spelande under föregående årtionde har sannolikt inte missat diskussionerna och rapporterna runt branschens sannolikt mest omtalade uppföljare Half-Life 3. Ända sedan Valve släppte den sista episodiska delen till Half-Life 2, Episode Two från 2007, har seriens entusiaster lojalt inväntat nyheter om en tredje episod eller den faktiska uppföljaren. Under åren som gått har den skämtsamma reaktionen "HL3 confirmed" yttrats i alla möjliga sammanhang.

HL3-2.jpg

En ung Geoff Keighley till vänster, Valves VD Gabe Newell till höger. Bild från 1998.

HL3-3.jpg
HL3-5.jpg
HL3-4.jpg

När Valve under hösten 2019 avtäckte att nästa del i serien istället blir VR-spelet Half-Life: Alyx grusades det sista hoppet om att en grupp inom företaget i hemlighet jobbat på del tre. Att en sådan uppföljare har varit under utveckling och även skrotats avslöjas nu i den interaktiva boken Half-Life: Alyx – Final Hours som skrivits av speljournalisten Geoff Keighley, som belyser det gångna årtiondet med spelutveckling inom Valve.

We sort of had to collectively admit we were wrong on the premise that you will be happiest if you work on something you personally want to work on the most.

Boken avslöjar att Half-Life 3 utvecklades aktivt under åren 2013 och 2014, men skrotades kort därefter. Anledningen uppges vara att arbetet med spelmotorn Source 2 gick trögt, och ambitionen att använda motorn i flera olika speltyper med olika tekniska behov gjorde att projektet trampade vatten. Valves öppna företagsstruktur gjorde dessutom att frustrerade utvecklare kunde gå över till andra projekt när det egna projektet stod stilla.

Exempel på andra krav som ställdes på Source 2-motorn är bland annat att multiplayer-spelet Left 4 Dead 3, som också skrotades efter en kort utvecklingsperiod, skulle utspela sig i en öppen spelvärld med helt andra tekniska krav än Half-Life 3. Även VR-projektet Borealis, vars handling avslöjades av Valves före detta manusförfattare Marc Laidlaw, led av den spretiga utvecklingen och var ett av flera spelprojekt som mötte vägs ände under 2010-talet.

I boken framkommer det att Valve till slut lärde sig läxan inför Half-Life: Alyx, som utöver en till slut färdigställd Source 2-motor också åtnjöt en dedikerad grupp utvecklare och fokuserade resurser inom företaget. Upplevelsen med utvecklingen av Alyx beskrivs som att Valve nu "brutit igenom isen runt Half-Life" och att företaget inte längre är rädda för att ta sig an serien.

Valve menar att de inte längre är rädda för att göra nytt med Half-Life. Är det dags att återuppliva mantrat "HL3 confirmed?" eller tror du det blir fler sidospår som Alyx?