AMD:s höst är fylld av bekräftade lanseringar av nya generationer arkitekturer, både för processorer i form av Zen 3 och Ryzen 4000 "Vermeer" och grafikkort i form av RDNA 2. Den sistnämnda ligger till grund för nästa generations spelkonsoler Playstation 5 och Xbox Series X, men även ett flertal grafikkretsar som kollektivt kallas Navi 2X. Medlemmarna i familjen är den stora kretsen Navi 21 som väntas ligga till grund för höstens flaggskepp "Big Navi", samt Navi 22 och Navi 23.

Där Navi 21 ska ligga till grund för prestandakort och Navi 23 representerar mellansegmentet ska Navi 22 enligt tidigare rapporter istället användas för specialutformade grafikkort i Apples datorer. Nu rapporterar flitige Twitter-profilen Komachi att nyligen tillförd kod i Linux-kärnan avslöjar nya detaljer om Navi 22, bland annat vilka funktioner som skalas ned ställt mot syskonkretsar baserade på i Navi 21 "Sienna Cichlid".

AMD-Navi-22-GPU_RDNA-2-Graphics-Architecture_1.jpg

Några funktioner som skalas ned är relaterade till kretsarnas förmåga av koda och avkoda video, i form av hårdvarukretsar för VCN 3.0 (Video Core Next) och DCN 3.0 (Display Core Next). Navi 22 bestyckas endast med en VCN 3.0-krets, jämfört med två i Navi 21. Den får också halverat antal minneskontrollenheter (SDMA) med två enheter, ned från fyra i Navi 21.

Tidigare spekulationer har angivit att Navi 22 blir en specialkrets tänkt att användas i Apples datorer, likt det Navi 12-baserade grafikkortet Radeon 5600M som introducerades i en reviderad modell av Macbook Pro 16-tum. Linux-koden avslöjar dock inga detaljer om eventuella skräddarsydda egenskaper, likt det HBM 2-minne tidigare nämnda Radeon 5600M bestyckas med.

AMD har vid flertalet tillfällen bekräftat att de första grafikkorten på RDNA 2-arkitekturen släpps under år 2020, där även prestandakorten "Big Navi" ingår. Då produkterna ska nå handeln före nästa generations spelkonsoler hamnar lanseringsluckan nära september månad, då flertalet rapporter anger att Nvidia släpper lös grafikkorten i Geforce RTX 3000 "Ampere"-serien.

Läs mer om AMD RDNA 2-generationen: