Så sent som i fredags skymtades kommande APU-processorn AMD Ryzen Pro 4750G, som utöver att kombinera åtta processorkärnor och grafikdel på samma kisel även bakar in företagsfunktioner likt avancerad kryptering. Processorn kommer ta plats i "Renoir"-serien vars lansering för stationära datorer tros ske tisdagen den 21 juli, tillsammans med ett helt koppel syskon i Ryzen 4000G-serien.

En av dessa nya processorer får namnet Ryzen 7 4700G – en processor som nu visar framfötterna i läckor från kinesiskt håll. De läckta testerna fokuserar på prestanda vid överklockning, där den ännu olanserade processorn vid 4,15 GHz levererar bland annat Cinebench R15-resultat om 2 079 poäng, i klass med Ryzen 7 3800X.

chiphell-4700g-cinebench.jpg

I forumtråden på Chiphell talas även om grafikprestanda i 3DMark Fire Strike, där förväntningarna på "Renoir" och dess Vega-krets med åtta beräkningsenheter och frekvensen 1,7 GHz hittills varit ljumna. De påstådda resultaten är hela 5 100 poäng i standardtestet samt 2 700 poäng i Fire Strike Extreme vid en frekvens om 2,1 GHz.

Detta skulle innebära att Ryzen 7 4700G med sin åldrande grafikdel av Vega-typ kan leverera grafikprestanda i klass med grafikkort för runt tusenlappen, exempelvis Radeon RX 550. Processorn är dock inte ensam om att visa framfötterna inom överklockning – sexkärniga Ryzen 5 4400G har skymtats i 4,7 GHz över samtliga kärnor.

Den kommande processorfamiljen "Renoir" för sockel AM4 ser således ut att bjuda på en kombination av klassledande beräkningskraft parad med grafikprestanda duglig för enklare spelande. Prislapparna är ännu oklara, men hugade spekulanter kan få en fingervisning av produkterna i nyligen lanserade Ryzen 3000XT-serien.

Läs mer om AMD "Renoir":