De senaste 15 åren har ribban för många av datorvärldens standarder höjts, där allt från USB till PCI Express hoppat upp till kvickare versioner. En långlivad standard som fortfarande hänger med är Ethernet på 1 Gbps, men på horisonten skymtas förändring. Med mer prispressade 2,5 Gbps-kontroller har allt fler moderkort i topp- samt det högre mellansegmentet sett uppgraderingar.

En styrka för 2,5 Gbps är att till skillnad från den markant snabbare 10 Gbps-standarden kan vanligt förekommande Cat5e-kablage kan nyttjas, samtidigt som övrig hårdvara ligger på en lägre prisnivå. Sedan lanseringen år 2016 har utrullningen dock varit långsam för 2,5 Gbps-Ethernet, delvis till följd av bristen på nätverkshårdvara som helhjärtat stödjer standarden. Nu gör Qnap slag i saken och släpper nätverksswitchen QSW-1105-5T.

Qnap 2,5gbps 1.PNG
Qnap 2,5gbps 2.PNG

Som namnet antyder rör det sig om en enhet med fem Ethernet-anslutningar, där alla stödjer 2,5 Gbps. Hos många påkostade switchar på marknaden syns ofta en blandning av gamla hederliga Gigabit Ethernet och snabbare varianter. Qnaps nytillskott är istället en renodlad modell med konsumentmarknaden i sikte, vilket dels syns på det kompakta formatet om 34 × 180 × 145 mm, dels genom prislappen på cirka 100 USD.

Med den lägre prislappen och uttalade konsumentfokuset följer ett nedskuret funktionsutbud och enheten kan inte konfigureras över nätverket (eng. unmanaged). Saknas gör också Power over Ethernet-stöd och SFP+-funktionalitet. Bredvid kvintetten av Ethernet-anslutningar är strömanslutningen belägen, där effektuttaget 12 watt listas bland specifikationerna. Modellen är passivt kyld där varmluft slussas ut från det svarta höljet genom perforeringar på sidan.

Det ökande antalet NAS-enheter och moderkort med 2,5 Gbps-stöd pekar mot att standarden inom en relativt snar framtid är utbredd. Qnaps färsking är förmodligen något av ett startskott för fler tillverkare att släppa snarlika modeller. QSW-1105-5T finns redan nu tillgänglig i Taiwan, men när lansering sker på bredare front återstår att se. Höljt i dunkel är även om prislappen kring 100 USD stannar kvar vid global lansering, ett pris som i skrivande stund motsvarar 1 100 kronor inklusive moms.

Använder du nätverk snabbare än 1 Gbps hemma? Berätta om användningsområdet och vilken hastighet det handlar om!