AMD, Nvidia och Qualcomm är alla jättar inom tekniksfären, där processorer, grafikkretsar och systemkretsar är företagens specialiteter. Till skillnad från konkurrenter såsom Intel och Samsung förlitar sig dock förstnämnda trio på att andra företag står för tillverkningen, där Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation, TSMC, är ett populärt alternativ.

Nu rapporteras att TSMC tar ledningen som den största aktören på halvledarmarknaden sett till börsvärde, som uppgår till 313 miljarder USD. Detta innebär att både Samsung och Nvidia ser sig omsprungna med marginal, med börsvärden om cirka 260 miljarder USD vardera. I skrivande stund har TSMC:s aktie stigit ytterligare en liten bit från fredagens stängningsvärde 66,4 USD, som cementerade ledarpositionen.

TSMC:s nyfunna topplacering är inte den första omdaningen i halvledartäten på sista tid, där Nvidia nyligen körde om Intel för att norpa tredjeplatsen. Värt att nämna är dock att TSMC är det mest enkelspåriga i toppen, i och med den snäva inriktningen kring just tillverkning. Företaget är dock klart störst på den fronten, med en marknadsandel om cirka 50 procent.

TSMC presenterade mot slutet av förra veckan finanserna för 2020 års andra kvartal, och kunde där visa på rekordsiffror på vinstsidan. I samband med detta framkom att tillverkning på 7 nanometer är en stadig inkomstkälla där exempelvis Apple och AMD är storkunder för tillfället. Med uppbackning från 5-nanometersnoden spås att det tredje kvartalet ska bli snäppet vassare, där just Apples systemkrets A14 samt den successiva ARM-övergången för Mac-datorer tros bidra kraftigt.

En annan av TSMC:s storkunder är Huawei, men detta blir det ändring på från och med september. Det spionageanklagade bolaget är föremål i det amerikansk-kinesiska handelskriget och amerikanska företag förbjuds att handla med telekomjätten. I maj rapporterades att TSMC slutat ta emot beställningar från Huawei. Kretstillverkaren har nu bekräftat att leveranser åt företaget avslutas den 14 september i år, men det återstår att se om Huawei-stoppet även gör avtryck på finanserna.

Källa: Techpowerup

Läs mer om TSMC: