Spelare har under många år varit begränsade till att avnjuta digitala äventyr i hög upplösningen eller med hög bildfrekvens, men i det mest påkostade skärmsegmentet har de två egenskaperna fogats samman. Asus var tidiga med pjäsen ROG Swift PG27UQ som använder en 4K UHD-upplöst IPS-panel med uppdateringsfrekvens om 144 Hz, med prislapp enligt devisen smakar det så kostar det.

Under CES 2020 visade skärmjätten LG en modell med specifikationer i samma banor som den två år gamla Asus-varianten. Nu har LG slipat klart på produkten och lanserar Ultragear 27GN950-B. Som antyds av produktnamnet är nytillskottet en 27-tumsmodell och efterträdaren till fjolårets Ultragear 27GL850, som innebär paradnumret responstid på en (1) millisekund grå till grå (GtG).

Den korta responstiden häger med till efterföljaren, som därutöver riktar sig mot spelande genom 144 Hz bilduppdatering. Upplösningen ligger på 3 840 × 2 160 pixlar och paneltypen är av Nano IPS-typ. Enligt tillverkaren täcks 98 procent av färgrymden DCI-P3 och stöd för hårdvarukalibrering ska göra produkten lämplig för för mer skärmkritiska områden än spel, där videoproduktion lyfts fram som ett exempel.

LG UltraGear_01.jpg

4K UHD är tungt att driva runt i hög uppdateringsfrekvens, men under huven för LG:s skärm finns stöd för Nvidias adaptiva bildsynkronisering G-Sync samt AMD:s Freesync. Vilket spann bildfrekvensen kan variera inom nämns inte. LG specificerar däremot att bakgrundsbelysningen når ljusstyrka om 400 cd/m² (nits) med utrymme för högre toppar, vilket räcker till VESA Display HDR 600-märkning.

På anslutningsfronten märks dubbla HDMI-anslutningar samt en Displayport, där sistnämnda måste brukas för att låta både upplösning och frekvens sträcka på benen. Skärmens baksida pryds av en ring av RGB-belysning och jämsides bildanslutningarna finns även en USB-hubb och utgång för ljud. Avslutningsvis kan nämnas att det medföljande stativet tillåter justeringar i höjd, lutning samt rotation.

Riktpriset för Ultragear 27GN950-B ligger på 800 USD, vilket motsvarar omkring 9 000 kronor inklusive moms. I skrivande stund är produkten butikslistad hos Inet och Komplett till ett pris om 9 890 respektive 9 995 kronor, vilket antyder att de svenska priserna hamnar en bit i överkant. Återförsäljarna spår att de har skärmen i lager den 20 respektive 29 augusti. Framtiden får utvisa hur pris och tillgänglighet ser ut hos övriga aktörer.

Artikeln gjorde en tidig snabbvisit på SweClockers den 20 juli, efter otydlig kommunikation från skärmtillverkaren. I samband med detta meddelade bolaget att skärmens korrekta beteckning avrundas av "B" (Ultragear 27G950-B), vilket nu är uppdaterat och detta i sällskap av prisuppgifter från svenska återförsäljare.

Läs mer om skärmar: