Att koreanska Samsung arbetat mot tillverkning på 5 nanometer med EUV-litografi under en längre tid är ingen hemlighet – företaget offentliggjorde i vintras en affär med Qualcomm gällande tillverkning av 5G-modemet X60 på den kommande tekniken. Volymproduktionen av kretsar på 5 nanometer var tänkt att likt TSMC vevas igång under året, men nu framkommer uppgifter från taiwanesiska Digitimes att Samsung har tillverkningsproblem på den nya noden.

Enligt Digitimes är Samsungs så kallade yields, andelen fungerande kretsar per tillverkad kiselplatta, såpass låga att företaget kan tvingas tillbaka till ritbordet för ännu en omgång planering. Med ständigt krympande transistorstorlekar, ökande antal ljusmasker och litografi av EUV-typ är antalet tillverkningssteg och komplexitet uppe på rekordnivåer i och med den nya tillverkningstekniken.

Om uppgifterna stämmer kan introduktionen av Qualcomms kommande 5G-modem i värsta fall skjutas på framtiden. Andra rykten gällande tillverkning av X60-kretsarna har även gjort gällande att Qualcomm garderat sig och spridit ut ordrar mellan Samsung och konkurrenten TSMC, där den senare rapporterat att tillverkning på 5 nanometer löper problemfritt och väntas utgöra en stor del av höstens omsättning.

Huruvida uppgifterna till Digitimes stämmer återstår att se. Värt att ha i åtanke är att källan är baserad i Hsinchu, Taiwan, en stad mest känd för att husera just TSMC och dess högkvarter. Tillverkningsproblem för Samsung skulle tillfälligt lämna TSMC som ensam herre på 5-nanometerstäppan utan konkurrens.

Läs mer om framtida kretstillverkning: