Operativsystemet som till en början specifikt var ämnat för apparater med dubbla skärmar har genomgått ett fokusskifte till att nu sikta på enheter med en skärm. I processen har funktioner gått förlorade med ambition om en Chrome OS-utmanare, och nu ser det även ut som om lanseringen dröjer till 2021 för versionen för en skärm. Dubbelskärmsvarianten dröjer till 2022.

ZDNet rapporterar också att en förändring som skett under resans gång är att det planerade stödet för Win32-program dragits tillbaka och att operativsystemet alltså endast ska kunna nyttja UWP-applikationer. En av anledningarna till detta sägs vara de prestandaproblem som Microsoft haft med att köra virtualiserade Win32-program.

Windows 10X har beskrivits som ett "Windows Lite" och som Microsofts svar på Chrome OS tack vare sitt fokus på webbaserade applikationer och hög säkerhet. Med borttaget Win32-stöd är det svårt att inte påminnas om Windows RT, Microsofts kortlivade försök att leverera ett dedikerat Windows till ARM-baserade enheter.

Läs mer om Windows 10X: