Digitala spelköp har i PC-världen ersatt optisk media och Valves Steam en pionjär inom området, som också länge stått som den oemotsagda kungen bland distributionsplattformar. Med åren har dock en uppsjö av spelutvecklare och utgivare slagit upp portarna till egna alternativ. Inte sällan finns dock de digitala spelen tillgängliga hos mer än en aktör, men köpta titlar är bundna till inköpsställen.

Att ha ett gytter av installerade program för att i sin tur starta spelen är något som kritiserats hårt av spelfantaster. I ett försök att ena de spelstartande applikationerna under ett tak avtäcktes GOG Galaxy 2.0 i fjol. Projektet har kontinuerligt uppdaterats men nu rapporteras om stora framgångar, efter att ett partnerskap med Epic Games Store gått i lås.

GOG Galaxy 2.0 stödjer redan idag att spelbibliotek och vänlistor från flera olika tjänster kombineras, men hittills har endast Xbox Live hoppat på tåget officiellt. Giganterna Steam, Origin och Epic Games Store har tidigare varit tveksamma och inställningen är i skrivande stund oförändrad för de två förstnämnda. Epic Games alltså omfamnar konceptet och integrerar GOG Galaxy 2.0-stöd officiellt.

Epic Games Tim Sweeney delar i en serie av Twitter-inlägg information om att den egna butikslösningen framöver ska vävas samman med fler köp- och spelbibliotekssystem, där Humble nämns som ett exempel. Steget kan potentiellt få fler butiker att öppna upp för liknande samarbeten, men det lär dröja innan GOG Galaxy 2.0 går i mål som en spelklient att härska över dem alla.

För den som är intresserad att testa kombinerade spelbibliotek mellan klienter och spelkonsoler, kan den öppna betaversionen hämtas genom GOG:s webbplats. I skrivande stund krävs att samtliga spelklienter är installerade på datorn, men GOG Galaxy 2.0 skrotar steget att sköta kommunikation och spelstart direkt genom varje applikation. Sedan en tid tillbaka kan även prenumerationstjänster som Uplay+ och Xbox Game Pass hanteras genom gränssnittet.

Källa: PCGamer

Hur många spelklienter har du installerade på datorn? Har du testat GOG-lösningen? Berätta i kommentarstråden!