Behovet av gigantiska chassin med plats för en lång rad hårddiskar och 5,25-tumsenheter har blivit allt mindre och utbudet av datorlådor modell större likaså. Då och då presenterar dock tillverkarna mastodontmodeller som exempelvis bjuder plats för dubbla datorsystem eller gott om utrymme för vattenkylning och E-ATX-moderkort.

Under 2020 års upplaga av CES-mässan avtäckte Phanteks modellen Enthoo Pro 2, som utöver generöst hårdvarustöd satsade på att pressa priset. Nu lanserar Phanteks slutligen chassit, som kommer i två konfigurationer som båda håller fast vid löftet om låg prispunkt. Det som skiljer syskonen åt är sidopanelen av glas och en RGB-belyst list, som båda är egenskaper hemmahörande hos den 10 euro dyrare varianten.

Nykomlingen mäter in på 240 × 580 × 560 mm (B × H × D) för en total volym om 78 liter. Den ansenliga volymen backas upp med stöd för moderkort från Mini ITX-storlek upp till SSI-EEB-varianter med dubbla processorsocklar, där maximal bredd storlek uppgår till 305 × 330 mm. Instickskort på enorma 503 mm kan användas och luftkylare för processorn kan vara upp till 195 mm höga.

Enthoo_Pro2_1.jpg

För den som föredrar vattenkylning finns ett flertal platser för radiatorer, där topp och botten har plats för 360 mm-varianter. Bredvid moderkortsplåten kan en 480 mm-modell husera och samma sak gäller fronten. Baktill i chassit kan en 120- eller 140 mm-dito monteras. Samtliga platser kan också utrustas med fläktar och sammanlagt finns 15 120 mm-platser eller 8 för större 140 mm-modeller.

Till skillnad från originalet Enthoo Pro har samtliga 5,25-tumsplatser fimpats för den färska efterföljaren, och istället syns en front snarlik den hos Phanteks Eclipse P600S. Detta innebär att ett regelrätt dammfilter saknas, men att ett tyg istället täcker ventilationsöppningen för att underlätta för luftflödet. I toppen av frontpanelen huserar en lucka som döljer de lättillgängliga anslutningar, vilka består av fyra USB 3.2 Gen.1 (5 Gbps) Type-A och en USB 3.2 Gen.2 (10 Gbps) Type-C.

På lagringsfronten finns plats för upp till tolv 3,5-tumsenheter och elva 2,5-tumsvarianter. Ur kartong följer utrustning för att montera fyra av förstnämnda eller alla elva av sistnämnda typ. Fler lagringsburar för de större lagringsvaggor kan köpas separat, och bland tillbehören finns också PCI Express-kabel för vertikal montering av grafikkort. Ännu ett tillbehör kan vrida tillbaka klockan och ge plats för två 5,25-tumsenheter, som dock är orienterade i rät vinkel mot fronten.

Enthoo_Pro2_3.jpg

Några exempelkonfigurationer från Phanteks. Värt att understryka är att vissa konfigurationer begränsar andra aspekter, såsom antalet fläkt- eller lagringsplatser.

I chassits nederdel finns plats för ett sekundärt Mini ITX-baserat system, och Phanteks hänvisar då till nätaggregat i Revolt-serien som kan driva dubbla system. När det gäller just nätaggregat finns plats för två sådana, där det ena är beläget på samma plats som Mini ITX-systemet. Längdmässigt finns begränsningen 280 mm, och kablage på baksidan av moderkortsplåten hålls på plats för förmonterade kardborreband.

Något som däremot inte är förmonterat är fläktar, eftersom Phanteks inte inkluderar några – en del i den prispressande strategin. När det kommer till just priset kostar modellen Enthoo Pro 2 med stålpanel 130 euro, motsvarande ungefär 1 300 kronor. Den glaspanelsbestyckade varianten hoppar upp en hundralapp. Modellerna lär dyka upp hos återförsäljare inom kort.

Läs om fler mastodontchassin: