En het trend bland nya mobiltelefoner är att förse dem med högfrekvent skärm, där den gamla guldstandarden 60 Hz i mer påkostade modeller blir förbisprungen av varianter med 90 eller 120 Hz. På datorsidan har bilduppdatering norr om 60 Hz länge varit vardagsmat för spelskärmar, och samma sak gäller mobiltelefoner specifikt avsedda för spelande.

Razer var tidiga på den fronten men avvecklade satsningen vid Razer Phone 2. Ett annat spelosande företag som dock fortsätter på det inslagna spåret är Asus, som nu släpper den tredje generationens ROG Phone. På baksidan av enheten syns repris av den RGB-belysta logotypen, men designen i övrigt är inte riktigt lika kantig och gaming-estetisk som dess föregångare.

Precis som hos föregångaren finns dock toppspecifikationer under skalet, där Qualcomms systemkrets Snapdragon 865 Plus, där tillägget talar om viss överklockning av processorkärnorna och grafikdelen Adreno 650. Vid sidan av systemkretsen syns också det obligatoriska 5G-modemet. Paketet drivs av ett rejält batteri på 6 000 milliamperetimmar och snabbladdning på 30 watt sker över USB Type-C-anslutningen på enhetens kortsida eller anslutningen på fläkttillbehöret.

ROG Phone III 3.PNG

Asus menar att de storsatsar på kylningen och under den baksidan av glas skymtas en kylfläns som har kontakt med både modem och systemkrets, samt en ventilerad del av baksidan. Därtill finns en ångkammare som vilar mot skärmens baksida för att öka kontaktytan med den omgivande luften. På spelfronten gör även de virtuella knapparna air triggers återbesök, som nu stödjer olika gester som avläses med ultraljud och rörelser.

Paradnumret för enheten är kanske den 6,59 tum stora AMOLED-skärmen med upplösningen 2 340 × 1 080 pixlar och en uppdateringsfrekvens om 144 Hz. I sant spelmanér uppges en responstid på låga 1 millisekund och för pekpanelen ska latenserna stanna vid 25 millisekunder. Därutöver understryker Asus bildkvalitet genom 10 bitars färgdjup, HDR10-stöd samt färgavvikelser med Delta-E-värde under 1.

Kameraavdelningen är ett av de stora dragplåstren hos moderna telefoner och ROG Phone 3 har också ett digert utbud, med tre kameror på baksidan och en på framsidan. Huvudkameran är av vidvinkeltyp och IMX 686-sensorn har upplösningen 64 megapixlar. Därtill finns en makrokamera samt en av ultravidvinkel-modell med 13 megapixlars upplösning. Frontkameran är på 24 megapixlar.

ROG Phone III 4.PNG

För att avrunda presentationen presenterar Asus sitt arbete med ljud, där dubbla högtalare på skärmsidan får mest fokus. Något som inte berörs är det faktum att telefonen saknar 3,5-millimetersanslutning. Den som vill använda trådbundna hörlurar får istället konsultera fläktmodulen, som är utrustad med detta. Fläktmodulen är inte det enda tillbehöret och den som vill bära med sig samtliga lär behöva en resväska. Bland dessa finns exempelvis handkontroller och en modul för dubbla skärmar.

Telefonen kommer i tre utföranden där mängden primärminne och UFS 3.1-lagringen varierar. Toppmodellen kommer med 16 GB LDDR5-minne och 512 GB lagring, med den saftiga prislappen på 1 099 euro, motsvarande omkring 11 000 kronor. För 999 euro eller 10 000 kronor fås istället 12 GB LPDDR5 och 512 GB lagringsutrymme. Den billigaste varianten går lös på 799 USD, motsvarande 8 000 kronor, och har 8 GB minne och 256 GB lagring.

ROG Phone III.PNG
ROG Phone III 1.PNG

Värt att nämna är att den sistnämnda konfigurationen är ensam om att kallas ROG Phone 3 Strix Edition, men huruvida detta innebär att något mer än bara ett tillnamn återstår att se. Enheterna ska bli tillgänglig i Nordamerika i september, och sannolikt dyker de upp på europeiska hyllor vid samma tidpunkt.

Spelar du på din telefon, varför, varför inte? Är Asus nästa lur något för dig?