Intels kommande processorfamilj "Alder Lake" kommer genomsyra företagets produktuppställning med produkter för bruk i stationära, bärbara och servrar. Sedan tidigare vet vi att familjen kommer avlösa "Rocket Lake" och vara del av Intels första konsumentplattform med DDR5-stöd med styrkretsar i 600-serien och sockel LGA 1700. Lansering beräknas ske under år 2022.

Redan nu dyker dock officiell bekräftelse på produktfamiljens big.LITTLE-egenskaper upp i form av en Linux-patch som snappats upp av Twitter-användaren InstLatX64 och rapporterats av Videocardz. Den nya produktfamiljen listas nämligen under raden "+/* Hybrid Core/Atom Processors */" tillsammans med nyligen sjösatta Lakefield som bygger på samma koncept med paketeringstekniken Foveros.

Utdrag ur patchen:

+/* Hybrid Core/Atom Processors */ + +#define INTEL_FAM6_LAKEFIELD 0x8A +#define INTEL_FAM6_ALDERLAKE 0x97

Till skillnad från "Lakefield" som kombinerar en högpresterande kärna med fyra Atom-diton i ett strömsnålt paket, är den stationära serien "Alder Lake-S" tänkt att fokusera på prestanda. Toppmodellen tros bli med 16 kärnor i ett 8+8-utförande av hög- och lågpresterande kärnor, där även integrerad grafik från Xe-familjen skohornas in i ett paket om 125 watt.

Dessförinnan står 2021 års "Rocket Lake" på tur, en familj som ser ut att tillåta Intel att ta ett efterlängtat kliv bort från arkitekturen Skylake om än fortsatt på 14 nanometer. Med Core 11000-serien introduceras arkitekturen Cypress Cove och flertrådning per kärna, med nackdelen att det totala antalet kärnor kan sänkas till åtta stycken, två färre än dagens "Comet Lake-S".

Huruvida "Alder Lake" nyttjar Foveros likt "Lakefield" återstår att se. Hittills har inga läckor gjort gällande att så blir fallet. Däremot ser den kommande processorfamiljen enligt tidiga uppgifter även den ut att bli kvar med tillverkning på 14 nanometer, där endast grafikdelen Xe tar klivet till 10 nanometer.

Läs mer om Intel Alder Lake