I början av året sjösatte AMD Ryzen 4000 "Renoir" för bärbara datorer, som under huven döljer Zen 2-kärnor och Vega-grafik. Med denna lansering stod det klart att AMD även bjuder Intel verkligt motstånd i den bärbara klassen, där det röda lagets alternativ paketerar upp till 8 kärnor och 16 trådar i ett paket med TDP-värde om 15 watt.

Läs SweClockers test av Asus Zephyrus G14 med Ryzen 7 4900HS under skalet

De bärbara kretsarna har också börjat leta sig in i andra formfaktorer än den bärbara och nyligen släppte Asus PN50, en minidator med samma yttermått som Intels NUC-datorer. Nu antyder uppgifter från databasen för Sisoftware att Asrock har en snäppet mindre Ryzen 4000 Renoir-lösning på gång, i form av enkortsdatorn 4X4-V2000.

Asrock enkortsdator Ryzen.PNG
Asrock enkortsdator Ryzen 2.PNG

Asrocks 4X4-V1000M är komplett dator på en kvadraddecimeter, men med klen processor ställt mot Renoir.

I skrivande stund säljer Asrock modellen 4X4-V1000M, där "4X4" beskriver moderkortets storlek som mäter in på ungefär 4 × 4 tum, motsvarande 10 × 10 centimeter. Den nu tillgängliga modellen är del av tillverkarens företagsinriktade sortiment och har en 4-kärnig inbyggd Ryzen-processor, med första generationens Zen-arkitektur som bas. Detta paras av Vega 8-grafik och användaren får själv montera upp till 32 GB primärminne, fördelat över två SO-DIMM-moduler. En M.2- samt en SATA-ansluten lagringsenhet kan därtill installeras.

Asrock har ännu inte tillkännagivit versionen 4X4-V2000, men av databasen att döma är produkten i utvecklingsfasen och testas med 6-kärniga Ryzen 5 4600U. Den relativt nya processorn vrider upp antalet trådar från 8 till 12, samtidigt som bättre arkitektur och betydligt högre klockfrekvenser borgar för väsentligt mycket högre prestanda.

Sisoftware-listningen behöver inte nödvändigtvis betyda att produkten blir verklighet eller att den blir tillgänglig för konsumenter, men Tom's Hardware spår att den upphottade hårdvaran säkerligen lär locka många entusiaster med kompakta system och projekt i kikaren. Framtiden får således utvisa om enkortsdatorer såsom Raspberry Pi, Lattepanda och Odroid får Ryzen-sällskap framöver.

Källa: Sisoftware via momomo_us

Har du någon projektplan i byrålådan som innefattar ett kompakt moderkort? Berätta i kommentarstråden!