Intel och utvecklingsproblem tycks på senare år ha gått hand i hand – trots att bolaget har fått sin 10-nanometersprocess under kontroll med stundande sjösättningar av mobila processorerna "Tiger Lake" och serveranpassade "Ice Lake-SP". Stationära datorentusiaster får däremot vänta minst till och med slutet av 2021 på "Alder Lake" och dess hybridlösning för processorer på 10 nanometer.

Företaget stapplar sig således fram mot en efterlängtad övergång till 10 nanometer, men i samband med årets andra kvartalsrapport framkommer att planerna gällande övergången till processens efterföljare ser dystrare ut. Enligt PC World säger sig Intel ligga ett helt år efter de interna tillverkningsplanerna gällande en övergång till 7 nanometer, eller sex månader efter vad som tidigare varit trott av allmänheten.

Massproduktion av kretsar från Intel på 7 nanometer tros nu ske tidigast sent år 2022 eller tidigt 2023. Anledningen sägs vara låga yields, andelen fungerande kretsar per kiselplatta, likt de nyligen rapporterade problemen hos Samsung och dess tillverkning på 5 nanometer som var tänkt att inledas till hösten. Värt att nämna är att i vanlig ordning är olika tillverkares processer inte direkt jämförbara.

Intels resultat för andra kvartalet år 2020 visade på en 43-procentig ökning på årsbasis inom datacenter, medan konsumentdatorer ökade med 7 procent. Totalt sett ökade företaget sin omsättning med 20 procent, upp till 19,7 miljarder USD, samtidigt som vinsten uppgick till 5,1 miljarder USD, en ökning om 22 procent. Inför tredje kvartalet räknar företaget med en lägre omsättning på cirka 18,2 miljarder USD, innan en bredare utrullning av processorer på 10 nanometer.

Läs mer om Intel: