I första rummet är Microsoft ett bolag centrerat kring mjukvara, men i produktportföljen återfinns också en rejäl dos hårdvara. Vid sidan av Xbox-spelkonsoler har företaget ett flertal datormodeller med Surface-stämpel, som innefattar stationära, bärbara och 2-i-1-lösningar med fokus på skärmen.

En tydlig produktkategori som saknas i sortimentet är dock mobiltelefoner, en marknad som Microsoft stängde dörren till genom avvecklandet av operativsystemet Windows 10 Mobile. Något oväntat öppnades dörren snabbt igen när bolaget under 2019 års Surface-evenemang presenterade telefonen Surface Duo – en tvåskärmad lur med Android på mjukvarusidan. Nu verkar det som att enheten är redo för lansering.

Ursprungligen var lanseringen planerad till julhandeln 2020, men i mars rapporterades att tidpunkten kan flyttas fram till sommaren. Anledningarna sades vara att både mjuk- och hårdvara står redo från april, samt att fjolårets Qualcomm-flaggskepp Snapdragon 855 potentiellt används. De tillgängliga telefonerna med den fräschare Snapdragon 865-kretsen är fler mot slutet av året, varför en tidigare lansering kan vara att föredra för mer konkurrenskraftig prestanda.

The Verge menar att slutsatsen om tidig lansering styrks när telefonen nu listas i databasen för Bluetooth-certifierade enheter. Tidigare i veckan registrerades Surface Duo även hos USA:s kommunikationsmyndighet FCC. Därtill har Microsoft-profiler såsom Surface-ansvariga Panos Panay ägnat sommaren åt att dela bilder genom sociala medier, där den utstickande produkten figurerar.

Vidare skrivs att uppgifter talat om lansering redan i juli, men The Verge håller det sannolika lanseringsfönstret något större och säger "de närmaste veckorna". Fullständiga specifikationer och pris är oklara, men känt är att de två skärmarna vardera är på 5,6 tum och att gångjärnet kan svänga 360 grader.

Läs mer om Microsofts telefonturer: