Intel lanserade nyligen sin senaste generation Xeon-processorer för serverbruk med kodnamnet "Cooper Lake-SP". Den nya produktfamiljen följer upp "Cascade Lake" som tredje generationens Xeon-processorer på 14 nanometer, innan introduktionen av kommande "Ice Lake". Toppmodellerna i familjen stavas Xeon Platinum 8380H respektive 8380HL och är 28-kärniga bestar med TDP om 250 watt.

Med en gigantisk krets på en lika gigantisk processor i LGA 4189-formatet har Intel tvingats ta okonventionella grepp för att möjliggöra kylning av de nya processorerna i serverhallarna. Inlägg på det kinesiska forumet Bilibili som snappats upp av @momomo_us gör gällande att de nya Xeon-processorerna inte bara använder fastlödda värmespridare, utan att lodet i sig är guldpläterat.

Intel-Cooper-Lake-SP_Xeon-Scalable-CPU_1.png
Intel-Cooper-Lake-SP_Xeon-Scalable-CPU_2.png
Intel-Cooper-Lake-SP_Xeon-Scalable-CPU_3.png
Intel-Cooper-Lake-SP_Xeon-Scalable-CPU_4.png
Intel-Cooper-Lake-SP_Xeon-Scalable-CPU_5.png

Processorn som gjort rundor i kinesiska sociala medier är den 20-kärniga Xeon Gold 5320H, en instegsmodell i "Cooper Lake-SP"-serien med en av Intel rekommenderad prislapp om 1 555 dollar. Intressant nog är processorn även tillverkad så tidigt som i augusti 2019, vilket vittnar om att Intel funderat både länge och väl kring lanseringen av ännnu en generation Xeon-processorer på 14 nanometer innan lanseringen av "Ice Lake".

Processorn i fråga som sett sig bli isärplockad är ett utvecklingsexemplar som inte nödvändigtvis återspeglar de slutgiltiga produkterna. Användningen av guldpläterat lod tillsammans med flytande metall för bästa möjliga värmeöverföring kan enligt Wccftech mycket väl återfinnas även i "Cooper Lake-SP"-produkterna som letar sig in i serverracken.

Huruvida Intel tar till liknande grepp för att kunna kyla kommande "Rocket Lake-S", återstår att se. Dess värmeutveckling beräknas bli i storleksordningen 125 watt på en betydligt mindre krets än "Cooper Lake-SP", samtidigt som turbofrekvenser uppåt 5 GHz utlovas.

Hoppas du på flytande metall och guldlod i din nästa Intel-processor? Diskutera i forumet!