Blizzard Entertainments strategispel Starcraft släpptes 1998 och sedan dess har de tre raserna Terran, Zerg och Protoss kämpat i en- och flerspelarläge. Den 27 juli 2010 släppte utvecklaren lös efterföljaren Starcraft II som har en stor följarbas världen över och en stark position som titel i e-sportsvängen. Idag fyller spelet tvåsiffrigt.

Sedan lansering har Starcraft II fått flera expansioner och de tre nämnda raserna har egna kampanjer. Mot slutet av 2017 blev spelet därtill gratis. På senare år har spelet främst figurerat i SweClockers nyhetsflöde i samband med att AI-system hittat sätt att bräcka mänskliga världsmästare och i fjol lyckades Googles "Alphastar" slå professionella spelare och efter en serie onlinematcher kamma hem titeln Grandmaster.

I samband med födelsedagen passar Blizzard på att uppdatera spelet rejält, där verktyget för att skapa egna kartor ser ett lyft för exempelvis klippor och vatten. Därtill adderas en funktion för att skräddarsydda kampanjer ska fungera samarbetsläge. Listan över tillägg i Patch 5.0 är relativt lång och den som vill förkovra sig i detaljer kan hoppa in på spelets webbplats.

År 2018 passerade originalet Starcraft 20-årsstrecket och spelserien har således hängt med ett bra tag. Har du några minnen från Starcraft eller födelsedagsbarnet Starcraft II? Dela med dig i kommentarstråden!