På ekonomi- och affärsfronten har både grafikjätten Nvidia och kretsutvecklaren ARM Holdings varit på tapeten de senaste veckorna. I förstnämnda fall kan konstateras att företaget går starkt framåt och nyligen knep de pallplats i börsvärde bland de största halvledarföretagen, en kategori där nu kontraktstillverkaren TSMC är störst.

ARM är också i högsta grad aktuellt och det ägande japanska konglomeratet Softbank sägs ha försäljning eller börsnotering av kretsutvecklaren på menyn. Förra veckan rapporterades att Nvidia är spekulant. Nu följer Bloomberg upp med ytterligare uppgifter om att förhandlingar kring ett köp pågår, och att en överenskommelse kan nås inom några veckor.

Bloombergs källor väljer att vara anonyma men sägs vara insatta i ärendet och uttrycker att Nvidia är den enda intressenten som på allvar diskuterar ett förvärv. Ett eventuellt köp spås bredda väg för rejäla satsningar inom AI- och servervärlden, områden som Nvidia styrkte i fjol genom att köpa datacenterföretaget Mellanox. Prislappen för affären hamnade på 6,9 miljarder USD, medan analytiker uppskattar att ARM tingar omkring 55 miljarder USD, motsvarande nära en halv biljon kronor.

Utöver ett högt pris är ett sådant storskaligt förvärv inte helt oproblematiskt ur konkurrenssynpunkt. Nvidias redan starka position på halvledarmarknaden och det faktum att den möjliga ägaren tillsammans med en lång rad andra företag är flitiga kunder beroende av ARM:s licenser, är några aspekter som spelar in. De pågående förhandlingarna kan som sagt sluta i ett resultat inom några veckor och det återstår att se om bolagen då gör några officiella uttalanden.

Läs mer om ARM och Nvidia: