För ett drygt år sedan rullade Intel på bred front ut den första nya arkitekturen på flera år, som därtill tog klivet ned till 10 nanometer. Familjen utgör den tionde generationens Core-processorer och heter "Ice Lake", med "Sunny Cove"-arkitekturen som grund. Processorerna är riktade mot tunna bärbara datorer och sätter energieffektivitet och anslutningsmöjligheter före hög prestanda.

Den 2 september lovar Intel att "något stort" gör debut och mycket pekar mot att det är den elfte generationens Core som stampar i kulisserna, en familj som återigen innebär ny arkitektur i form av "Willow Cove". Nu presenterar Twitter-profilen Tum Apisak tidiga prestandasiffror från Passmark-databasen, där modellen Core i7-1165G7 från "Tiger Lake"-familjen figurerar.

Förutsatt att Intel behåller samma namnschema som för Ice Lake avslöjar ändelsen "65G7" att processorn hör till prestandatoppen, något som syns i testet. Den kommande processorn utrustas med fyra kärnor samt åtta trådar, och enligt databasen kliver basfrekvensen upp till 2,8 GHz – ett rejält hopp upp från 1,3 GHz som gäller Core i7-1065G7. Sistnämnda har dock en turbofrekvens på 3,9 GHz, men någon sådan nivå listas inte för efterträdaren.

Passmark Tiger Lake.PNG

I det enkeltrådade testet skrapar Core i7-1165G7 ihop 3 273 poäng, vilket är 31 procent högre än föregångaren. Det slår också mobila Ryzen 7 4800U på fingrarna med snäppet lägre marginal. Även den mobila och mer strömtörstiga topprocessorn Core i9-10980HK får se sig besegrad när en kärna belastas, och för denna modell listas 3 027 poäng.

Passmarks sammanställda resultat med titeln "CPU Mark" baseras på en rad tester av exempelvis heltals-, flyttals- och fysikprestanda. Här tar de åttakärniga jämförelseobjekten segern, men ställt mot Core i7-1065G7 får den efterföljande varianten nära 49 procent fler poäng. Värt att nämna är dock att parametrar som TDP-värde och kylning är okända och att det hittills bara handlar om ett testat exemplar, varför en nypa salt är att rekommendera.

Samma processormodell har vid tidigare tillfälle skymtats i prestandatestet 3DMark, där både grafik- och fysikprestanda gav Ryzen 7 4800U en match. I detta test listades även en toppfrekvens på nära 4,7 GHz, vilket kan antas vara en ungefärlig maximal nivå även i Passmark-testet. I skrivande stund är det oklart när Tiger Lake tar plats i datorer, men med tanke på att Acer redan avtäckt sådana produkter ligger tidpunkten sannolikt nära den möjliga lanseringen om en månad.

Källa: Passmark via Tum Apisak

Går du i köptankar kring bärbar dator? Har du ögonen på kommande "Tiger Lake", Apples ARM-satsning eller kanske AMD:s alternativ? Berätta i kommentarstråden!