För några dagar sedan rapporterades det att Nvidia har siktet inställt på att förvärva kretsutvecklaren ARM. Nu rapporteras det via Koreatimes att Samsung vill ge sig in i leken, om än inte i samma utsträckning som den amerikanska grafikjätten. Istället för att satsa på att förvärva ARM Holdings i sin helhet planerar den koreanska teknikgiganten istället att köpa tre till fem procent av den brittiska kretsutvecklarens aktier.

"Samsung Electronics is considering acquiring a small stake in Arm, which will be between 3 percent and 5 percent," said the top industry official, who requested to remain anonymous. "Arm will be acquired by a consortium led by multiple parties from the semiconductor industry given the complex nature of Arm's shareholding structure."

Samsungs eventuella uppköp av ARM-aktier skulle inte vara den första gången det koreanska företaget har investerat i ett annat bolag – år 2012 köpte Samsung tre procent av ASML Holdings aktier för 642 miljoner USD. Samsung förväntar sig att investeringen i ARM ska leda till lägre licenskostnader, vilket skulle spara utgifter i utvecklingen av framtida produkter.

optimize.jpg

Bildkälla: Koreatimes

För närvarande ägs brittiska ARM Holdings av det japanska konglomeratet Softbank som förvärvade kretsutvecklaren år 2016 för 32 miljarder USD. Sedan dess har mycket uppmärksamhet riktats mot ARM Holdings – inte minst efter det att Apple gått ut med att företagets kommande Mac-datorer kommer drivas av ARM-processorer.

Softbank sägs nu vilja sälja ARM Holdings till Nvidia för den nätta summan av 41 miljarder USD. Men en tjänsteman från Samsung ställer sig tveksam till att Nvidia kommer lyckas förvärva den brittiska kretsutvecklaren i dess helhet. Tjänstemannen menar på att även om Nvidia lyckas uppbåda dem ekonomiska resurserna för att genomföra uppköpet kommer de brittiska handelsmyndigheterna att sätta stopp på affären.

Läs mer om ARM: