Teknikjätten Apple har tillkännagivit att bolaget Mac-datorer successivt kommer att övergå till egenutvecklade ARM-processorer, likt de som redan nu används i Iphone- och Ipad-modeller. Ett par bärbara modeller sägs bli först ut och duon kan därtill kliva ned rejält i pris ställt mot dagens Intel-baserade motsvarigheter, något som eventuellt blir känt den 27 oktober.

Apple har dock lovat att de under övergångsperioden kommer att släppa både Intel- och ARM-bestyckade datorer, och nu visas prov på förstnämnda i och med uppdateringar för allt-i-ett-serien med stämpeln Imac. Familjen är idag uppdelad i två segment: Xeon-utrustade Imac Pro samt Imac med 21,5 alternativt 27 tum stor skärm och samtliga ser nu omdaningar i olika utsträckning.

I motsats till tidigare rykten innebär uppdateringarna dock inte utseendemässig förändring, utan tjocka omgivande skärmkanter och den karaktäristiska estetiken består. Något som däremot ändras är lagringen, som i Imac utan Pro-suffix länge kallats för Fusion Drive, vilket i praktiken är en mekanisk hårddisk med stöd av SSD-lagring. SSD blir nu standard för samtliga modeller, även om konfiguration med hybriddisk fortsatt erbjuds med 21,5-tumsmodellen.

Skärmklipp 2020-08-05 02.00.45.png

De största förändringarna gäller dock vare sig Imac Pro eller 21,5-tummaren, utan enbart 27-tumsmodellen. Här tar nu den tionde generationens Core-processorer plats, där instegsvarianten från "Comet Lake"-familjens är sexkärniga Core i5. Apple är dock lika ovilliga som vanligt att specificera exakta modellnamn, men därutöver finns åttakärniga Core i7-varianter samt tiokärniga Core i9 med 5,0 GHz som turbofrekvens. Samtliga har flertrådsteknik och således dubbla antalet trådar.

Den större allt-i-ett-datorn ser även ett lyft på grafikfronten genom att AMD:s Radeon Pro 5000-serie gör entré. Utöver det klenare Radeon Pro 5300-kortet listas Pro 5500 XT, Pro 5700 samt Pro 5700 XT. Apple menar att det snabbaste grafikkortet i runda slängar höjer prestandan 50 procent över Vega 48-kortet från föregående Imac, och exemplifierar med spelet Total War: Three Kingdoms och rendering i Maxon Cinema 4D Prorender.

Precis som hos föregångaren används den så kallade 5K-skärmen med upplösningen 5 120 × 2 880 pixlar och ljusstyrka om 500 cd/m². Därutöver kan datorn konfigureras med mellan 8 och 128 GB DDR4-minne av SODIMM-typ, där fyra minnesplatser finns tillgängliga på datorns baksida, för senare uppgraderingar av användaren. När det gäller lagring spänner valmöjligheten mellan 256 GB och 8 TB, men samtliga konfigurationer finns inte tillgänglig för alla processorer.

När det kommer till anslutningsmöjligheter återfinns alla på baksidan av datorn och utgörs av dubbla Thunderbolt 3-, en 3,5-millimeters- samt fyra USB Type-A-anslutningar. Därtill finns också minneskortsläsare och ett Ethernet-uttag, som för 1 250 kronor extra kan uppgraderas från Gigabit till 10 Gigabit med 27-tummaren.

Som nämnt spiller SSD-uppgraderingen över på Imac-datorer på 21,5 tum och även här startar lagringsutrymmet på 256 GB, vilket kan vridas upp till 1 TB SSD- eller Fusion Drive-utrymme. I processorväg stannar modellen kvar på sjunde eller åttonde generationens Core, baserat på prisklass. Avslutningsvis kan nämnas att uppgraderingen för Imac Pro handlar om att instegsmodellen hädanefter kommer med tiokärnig Xeon-processor.

De uppdaterade konfigurationerna kan alla köpas via Apples webbutik och lär inom kort dyka upp hos återförsäljare. För den rejält uppdaterade Imac med 27-tumsskärm ligger grundkonfigurationen med Core i5, Radeon Pro 5300, 8 GB primärminne samt 256 GB lagring på 22 795 kronor.

Skärmklipp 2020-08-05 02.01.32.png

För toppspecifikationerna med tiokärniga processorer, 8 TB lagring, 128 GB primärminne och Radeon Pro 5700 XT skruvas priset upp till saftiga 110 245 kronor, men i detta pris ryms även nanotexturglas för skärmen, en uppgradering som allena går lös på 6 250 kronor. Apples föreslagna konfiguration med åttakärnig Core i7, Radeon Pro 5500 XT, 512 GB lagring och 8 GB minne ligger på 28 995 kronor.

Tror du att detta är Apples sista Imac-uppdatering med Intel under huven? Berätta i kommentarstråden!