Amazons omdebatterade inträde på den svenska marknaden offentliggjordes nyligen efter många års spekulation. Klart står även att det amerikanska företaget fortsatt sätter sin tillit till Postnord gällande leveranser inom Sverige, men frågan om lagerhållning inom landet har varit öppen – fram till nu.

Till SVT bekräftar nämligen Amazons europeiska logistikpartner Kuehne Nagel att företagets 15 000 kvadratmeter stora lagerlokaler i Eskilstuna är tänkta för Amazon-relaterade affärer. "Jag kan bekräfta att Amazon har gett oss förtroendet att fullborda deras e-handel i Sverige", skriver bolagets sverigechef Helgi Ingólfsson till SVT.

"Vi har valt Eskilstuna eftersom det ligger idealiskt centralt i Sverige, nära Stockholm", fortsätter Ingólfsson, som även låter hälsa att Eskilstuna kommun har varit tillmötesgående under inflyttningsstadiet av Kuehne Nagels logistikcenter, något som pågått under några månaders tid.

Värt att nämna är att det 15 000 kvadratmeter stora lagret är ett relativt litet sådant och kan vara endast en del i ett större pussel. Det bleknar exempelvis i jämförelse med Elgigantens nordiska centrallager, vars golvyta mäter 107 000 kvadratmeter. Även Netonnet upptar dubbelt så stor plats som Amazons nya lager med 30 000 kvadratmeter.

Det nya Amazon-lagret är beläget i Eskilstuna Logistikpark. Amazon har sedan tidigare verksamhet i staden i form av en serverhall. Något startdatum för verksamheten uppgavs inte av varken Kuehne Nagel eller Amazon, men lagerbygget verkar innebära att Amazons verksamhet i Sverige sträcker sig bortom ambitioner om en marknadsplats till att inkludera lagerhållning av egna produkter