I maj månad kom ett besked som rörde om i grytan i branschen för kretstillverkare. Världens största kretstillverkare, TSMC, meddelade att de kommer att sluta leverera produkter till Huawei. Enligt rapporter från Ithome (via Andriodauthority) ser TSMC:s handelsstopp ut att få långtgående konsekvenser för den kinesiska teknikjätten.

Huawei bekräftade nyligen sin uppkommande telefon Mate 40, men säger i samma veva att det är företagets sista modell som bestyckas med den egenutvecklade systemkretsen Kirin. Yu Chengdong, VD för Huaweis konsumentavdelning, säger att företaget "inte kan tillverka" kretsen efter den 15 september i år, vilket alltså är det datum som TSMC bryter helt med telefonjätten.

Kirin är designad av Huaweis dotterbolag Hisilicon och introducerades under år 2013. Sedan dess har åtskilliga iterationer hittat ut i företagets olika surfplattor och mobiltelefoner. Huawei har lagt ned stora resurser på utvecklingen av Kirin och har emellanåt lyckats få till varianter som är före konkurrenterna med nya funktioner, där exempelvis 2019 års Kirin 990 var först ut med integrerat 5G-modem.

I nuläget ser det ut som att antingen Kirin 1000 eller Kirin 1020 kommer bli Huaweis sista egenutvecklade systemkrets att hitta ut i företagets mobiltelefoner – åtminstone inom överskådlig framtid. Det återstår att se om Huawei satsar på att hitta en ny kretstillverkare som kan producera kretsarna, eller om företaget istället väljer att köpa färdiga systemkretsar.

Läs mer om Handelskriget: