Rysslands federala antimonopoltjänst (FAS) dömde den 10 augusti Apple skyldiga till utnyttjande av sin dominanta marknadsposition, där teknikföretaget uppges ha begränsat konkurrensen på sin Ios-baserade plattform genom reglering av App Store. FAS inledde åtalet i september 2019 och målet har främst handlat om teknikjättens hantering av applikationer vars funktioner inkluderat föräldrakontroll.

Målsägande i fallet är Kaspersky Lab som uppger att Apple på "orimliga" grunder har nekat ett antal versioner av applikationen Kaspersky Safe Kids. Kaspersky Safe Kids är en applikation utvecklad av Kaspersky Lab och erbjuder föräldrakontroll, men uppges ha tappat en "betydande" del av sina funktioner till följd av anpassning efter Apples villkor.

FAS uppger att Apple sedan oktober 2018 har begränsat tillgången av applikationer med fokus på föräldrakontroll i sin plattform. Apples agerande i frågan uppges ha börjat i samband med introduktionen av sin egna förinstallerade applikation för föräldrakontroll. Därtill anses Apple godtyckligt ha blockerat applikationer från dess marknad i allmänhet, trots att de uppfyllt alla krav.

Rysslands federala antimonopoltjänst menar att Apple behöver åtgärda sina överträdelser och myndigheten har för avsikt att förelägga företaget att göra förändringar. Alexey Dotsenko, vice ordförande på FAS, säger att App Stores monopol på Apples plattform hämmar konkurrensen och att det är viktigt att skapa en öppen marknad för utvecklare att agera på.

Access to the App Store is the only opportunity for app developers to distribute their products on the iOS operating system, and it is extremely important to create non – discriminatory market access conditions to ensure competition

Åtgärderna väntas ske utan inblandning av penningböter. Apple meddelar att företaget respekterar den ryska myndighets dom, men att de ämnar överklaga den.

Källor: Interfax och list23

Läs mer om Apple: