Med trötta systemkretsar samt mekanisk hårddiskar som standard sjunger de snart sju år gamla Xbox One- och Playstation 4-familjerna sannerligen på sista versen, men Microsoft och Sony står redo med efterföljare. De kommande spelkonsolerna har i omgångar presenterats närmare, där utseende, hårdvara och tillhörande spel visats för både Playstation 5 och Xbox Series X. Sistnämnda ser också ut att få ett enklare syskon, som ännu endast är känt till namnet – Xbox Series S.

När det gäller pris och lanseringsdatum är företagsduon dock förtegna, men löften om tillgänglighet till julhandeln har utfärdats. Nu väljer Microsoft att gå ut med en aningen mer exakt tidpunkt, nämligen att lanseringen sker i november. Datumet kommuniceras däremot inte, men värt att nämna är att den Thanksgiving-anslutna shoppingfesten Black Friday äger rum den 27 november. En lansering inför den amerikanska högtiden är ett möjligt alternativ.

I samma veva framkommer att den av många efterlängtade titeln Halo Infinite inte debuterar i samband med Xbox-konsolen. Spelet visades tidigare i somras med gameplay, men förstapartsutvecklaren 343 Industries skriver nu i ett Twitterinlägg att de behöver mer tid för att polera spelet för att nå upp till den satta ambitionsnivån. Således sker lansering någon gång under år 2021, men ett datum är ännu inte spikat.

För den som lättar på lädret för att köpa spelkonsol i november kommer däremot en hel del andra titlar att stå redo, något Microsoft sammanfattar i ett inlägg på den egna webbplatsen. Som nämnt är priset för Xbox Series X fortfarande okänt, men klart är att konsolen kommer med en systemkrets med Zen 2-processor och RDNA 2-grafik från AMD, tillsammans med 1 TB SSD och löften om kapacitet för extra ögongodis, 4K UHD samt hög bilduppdatering.

Uppdatering klockan 15:15:

Uppgifter till The Verge gör gällande att distributörer emottagit tidigare skymtade handkontroller ämnade för Xbox Series X, där kollina märkts med texten "öppna inte innan den 6 november" – konsolens nu förväntade lanseringsdatum.

Läs fler nyheter kring de kommande spelkonsolerna: