Det är knappast en hemlighet att det har gungat en del för Huawei på senaste. En av de tyngsta motgångarna för företaget torde vara att TSMC tvingats att avveckla sitt samarbete med Huawei. TSMC:s sista order till Huawei förväntas levereras under september månad och efter det ser tillförseln av kretsar till den kinesiska teknikjätten ut att sina.

I ett försök att säkra fortsatt tillgång till kretsar uppges nu Huawei istället satsa på egen tillverkning. Rapporten kommer ifrån Weibo-användaren Wangpenglin1998 (via Wccftech) och projektet i fråga går under namnet "Tashan". Huawei förväntas att innan slutet av år 2020 ha inlett produktion av kretsar om 45 nanometer. Avsikten är dessutom att satsningen ska åstadkommas utan assistans från utländska aktörer.

För att få lite perspektiv på Huaweis senaste projekt kan det vara värt att nämna att Intel inledde sin massproduktion av kretsar om 45 nanometer år 2007. Det kinesiska teknikföretaget uppges att också ha planer på att kliva ner till 28 nanometers tillverkningsteknik, men det är fortfarande oklart när det klivet kommer tas och vilken typ av kretsar Huawei kommer producera.

Huawei har sedan tidigare ett samarbete med Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), men då bolaget saknar kapaciteten att täcka Huaweis efterfrågan har andra tillverkningspartners seglat upp som alternativ. Ett av dessa är Shanghai Microelectronics som bygger litografiutrustning för 28 samt 11 nanometer och förväntas kunna ta klivet till tillverkning på 7 nanometer i framtiden.

Huruvida planerna bär frukt och framtörallt hur snart återstår att se – men den kinesiska staten har tidigare utannonserat ambitiösa mål för landets inhemska kretstillverkning.

Läs mer om kretstillverkning: