Att relationerna mellan USA och Kina har varit ansträngda på sistone har inte undgått någon. Handelsblockaden har varit på plats sedan år 2018 och har under sin tid kommit att påverka många företag – under maj månad gick världens största halvledarföretag TSMC ut med att det valt att bryta med Huawei till följd av nya amerikanska regler. Hela episoden innebär att kinas ambitioner på teknikfronten i många avseenden kommer på efterkälken.

För att påskynda utvecklingen av inhemska kretsar uppges nu de två kinesiska företagen Quanxin Integrated Circuit Manufacturing (QXIC) och Hongxin Semiconductor Manufacturing Co. (HSMC) ha lockat över fler än 50 ingenjörer från TSMC vardera. Båda företagen i fråga kan klassas som nykomlingar på halvledarscenen då de bara har ett fåtal år på nacken – HSMC grundades år 2017 och QXIC år 2019.

För att locka över ingenjörer från TSMC uppges både QXIC och HSMC ha kommit med generösa erbjudanden som inkluderar både bonusar och upp till 150 procent högre lön. TSMC ter sig vara en naturlig måltavla för den som vill hitta kompetenta ingenjörer, då företaget förutom att vara världens största halvledarföretag redan har påbörjat jakten på kretsar byggda med 2 nanometers tillverkningsteknik.

I ett svar gällande rapporten om ingenjörsflykten uppger TSMC att deras anställda är dess mest värdefulla tillgång och att företaget anser sig erbjuder långa och givande karriärer till dess personal. Den taiwanesiska kretsmakaren anger sig också ha en personalomväxling på under fem procent per år. Till sist uppger TSMC att bolaget kommer vidta "lämpliga åtgärder" för att skydda sina immateriella rättigheter.

Källa: Nikkei Asian Review

Läs mer om TSMC: