I höst lanserar Intel de nya grafikkretsarna i Xe-familjen skarpt till konsumenter. Först ut blir Xe-LP, vilken tar plats som integrerad grafik inuti processorfamiljen Tiger Lake för bärbara datorer. På menyn står upp till 96 beräkningsenheter med förbättrad underliggande arkitektur och tillverkningsprocess, vilket väntas fördubbla beräkningskraften ställt mot föregående Gen11 i Ice Lake.

Intel-Architecture-Day-2020-Presentation-Slides-125.jpg

Utöver Xe-LP förbereder även företaget de betydligt kraftfullare kretsarna Xe-HP samt Xe-HPC, vilka hittills har kommunicerats som lösningar för datacenter och superdatorer. Intel har sedan tidigare talat om att göra ett ordentligt inträde på entusiastmarknaden och spel, men det har varit något oklart vilken krets som skulle användas för denna tillämpning.

Intel-Architecture-Day-2020-Presentation-Slides-127.jpg

Nu lyfter Intel bladet från munnen och avtäcker det många har väntat på, nämligen Xe-HPG (High Performance Gaming) – en grafikkrets speciellt framtagen för spelande. Kretsen tar plats mellan Xe-LP och XE-HP i företagets uppställning och ska enligt uppgift bestå av byggstenar från både Xe-HP och Xe-HPC för att uppnå en bra balans mellan energieffektivitet och beräkningskraft.

Det underliggande minnessystemet har byggts om i kretsen Xe-HPG, där Intel av kostnadsskäl lämnar minnestekniken HBM från Xe-HP och XE-HPC bakom sig till fördel av billigare GDDR6. Utöver detta kan Intel officiellt avslöja att kretsen får dedikerat kisel för strålspårning, ray tracing, i realtid.

Intel-Architecture-Day-2020-Presentation-Slides-129.jpg

Sist men inte minst meddelar företaget att den nya spelfokuserade kretsen inte kommer att tillverkas av Intel själva, utan att framställandet istället läggs ut på en extern part. Vilken tillverkare det handlar om är ännu hemligt, men sett till att Intel på senare tid lagt beställningar hos taiwanesiska TSMC kan de mycket väl vara aktuella för tillverkningen av Xe-HPG.

De första grafikkorten med kretsen Xe-HPG väntas levereras under år 2021. Exakt vilket prestandasegment korten hamnar i är ännu okänt.

Är du taggad på Intels grafikkortssatsning för spel? Dela med dig av dina tankar i diskussionstråden!