Hösten år 1995 var en spännande tid för den som nyligen införskaffat sig ett rykande färskt modem och internetuppkoppling via en operatör. Utöver att bråka med familjemedlemmar om vilka tider som skulle vigas åt telefonsamtal kontra internetanvändning behövde datoranvändare också välja webbläsare, ett val som i det här skedet troligtvis föll på den då dominerande aktören Netscape Navigator.

Internet_Explorer_1.jpg

Internet Explorer 1.0.

Under sommaren år 1995 uppskattades Netscape Navigator inneha cirka 80 procent av webbläsarmarknaden. En så pass stor marknadsandel kan förefalla svår att rucka på, men just detta lyckades Microsoft på kort tid göra när företaget den 16 augusti 1995 släppte egenbyggda webbläsaren Internet Explorer 1.0 som en del av Windows 95. Denna första version var inte nog för att avsätta Netscape från tronen, men redan följande år släpptes Internet Explorer 3.0 som innebar startskottet för Netscapes fall.

I egenskap av att vara den förinstallerade webbläsaren för alla Windows-användare vann Internet Explorer snabbt mark, något som gjorde att webbläsaren hamnade i fokus då USA:s justitiedepartement år 2001 drog Microsoft inför rätta för monopolistiska affärsmetoder. Microsofts webbläsare har dock kritiserats för mer än monopolställning, då den underliggande webbläsarmotorn Trident dragits med tveksamt stöd för webbstandarder.

InternetExplorer11.jpeg

Internet Explorer 11 blev den sista versionen med Trident-motorn under huven.

Det sistnämnda har under åren tvingat utvecklare att utveckla webbsidor med anpassningar specifikt för Internet Explorers implementationer av webbstandarder. Detta huvudbry nådde vägs ände i och med att Microsoft avtäckte nya webbläsaren Edge så sent som år 2015, där den nya webbläsarmotorn EdgeHTML introducerades med bättre stöd för webbstandarder. Denna pensionerades i sin tur år 2019 till förmån för Chromium-motorn.

Under nådens år 2020 är alltså varken webbläsarmotor eller namnet intakt från Microsofts första intåg på webbläsarmarknaden, men undertecknad vågar drista sig att påstå att få saknar Internet Explorer och dess Trident-kod idag.

Grattis till Internet Explorer för 25 långa år i tjänst, må vi inte träffas igen.

Har du några minnen från Internet Explorer att dela med dig av, positiva eller negativa sådana?