Under våren och sommaren år 2020 har Sony och Microsoft tävlat om att sakta men säkert avslöja detaljer om kommande spelkonsolerna Playstation 5 och Xbox Series X. Allt från konsolernas design till det spelutbud som når de båda lägren har demonstrerats, men när det gäller lansering och prisnivåer är detaljerna fåtaliga. Microsoft har bekräftat att Xbox Series X lanseras i november, men företaget nämner inget om prislappen.

Nu börjar dock flertalet tecken peka på att priset lägger sig på en högre nivå än vad föregående konsolgeneration begärde vid lansering. Flera representanter med källor inom återförsäljare rapporterar en prisnivå om 599 USD, en nivå som något ökänt användes med spelkonsolen Playstation 3. Med svensk moms inkluderad innebär det ett pris om 6 500 kronor för Xbox Series X, men med avgifter för kemikalieskatt och privatkopiering höjs priset sannolikt ytterligare ett steg.

En av individerna som avslöjar priset på Xbox Series X är spelprofilen Alanah Pearce. I ett avsnitt av det Xbox-fokuserade Youtube-programmet Xcast berättar hon att en källa hos en återförsäljare skickat en bild på företagets interna säljsystem, där prislappen 599 USD visas. Samma bild visar också att spelkonsolen lanseras i november, vilket Microsoft nyligen bekräftade.

Innan detta avslöjande har 599 USD varit flitigt rapporterat som en nödvändig prisnivå för att Microsoft inte ska gå med allt för stor förlust på sålda enheter. Xbox Series X bestyckas med moderna högpresterande komponenter, vilka inkluderar allt från en AMD Zen 2-baserad processor med åtta kärnor, en RDNA 2-baserad grafikdel med ray tracing-stöd i hårdvaran, 16 GB GDDR6-minne och 1 TB intern SSD-lagring.

Läs också: En teknisk djupdykning i Xbox Series X

Att Microsoft är villiga att lägga sig på ett förhållandevis högt pris görs mer troligt av att den billigare syskonmodellen Xbox Series S nyligen avslöjats, vilken tidigare gått under kodnamnet "Lockhart". Här ska hårdvarans kapacitet ta ett steg ned och enligt tidigare rapporter lägger sig den teoretiska beräkningskapaciteten runt 4 teraflops. Xbox Series X ligger jämförelsevis på 12 teraflops, och föregångaren Xbox One X ligger något högre på 6 teraflops.

När det gäller konkurrerande spelkonsolen Playstation 5 är prisnivån fortfarande höljd i dunkel. Spekulationer påstår både att Sonys maskin blir billigare, då den bestyckas med färre beräkningsenheter (CU) i grafikdelen, men då både processor och grafikdel körs med variabel klockfrekvens menar andra att högre temperaturer medför en mer rejält tilltagen kylningslösning, vilket ska medföra högre pris.

Idel spekulation gör också gällande att Sonys spelkonsol kan bli lika dyr eller dyrare än Xbox Series X, då Microsoft rent finansiellt har råd att gå med större förlust per enhet. Rapporter anger också att Sonys kommande Playstation 5-evenemang innehåller avslöjande av både lanseringsdatum och prislapp, ett evenemang som uppges äga rum i slutet av augusti eller början av september.

Vad tycker du om ett pris mellan 6 500–7 000 kronor? För högt eller fullt rimligt för vad du får? Eller är en billigare Xbox Series S mer tilltalande?