Billigare datorkomponenter är i regel varmt välkommet hos konsumenter. Bland de komponenter vars pris fluktuerar som vildast återfinns primärminnet, vars kostnad allt som oftast ser märkbara förändringar från kvartal till kvartal och år till år. Till mångas glädje har minnespriserna sedan början av år 2018 bjudit på en stadigt nedgående trend.

Trenden ser nu att hålla i sig då Taiwanesiska Digitimes rapporterar att priserna förväntas sjunka 10 procent under det fjärde kvartalet. Branschtidningen uppger sig ha industrikällor till grund för sin prognos och skriver dessutom att minnespriserna ser ut att fortsätta sin nedgående spiral även under första halvan av år 2021.

Capture.JPG

Priset av Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3200MHz 2x8GB

Orsaken till de lägre minnespriserna uppges vara att tillgången har sprungit ifrån efterfrågan. Även om billigare minnesmoduler tenderar att skapa glädje hos konsumenter leder samma fenomen i regel till huvudbry för minnestillverkarna.

Lägre minnespriser innebär tunnare marginaler för företag som tillverkar minneskretsarna, vilket i sin tur många gånger leder till minskad produktion. Den avtagande produktionen medför till slut en minskad tillgång och en ny prisstegring. Framtiden får utvisa hur länge den nedåtgående trenden i minnespriser håller i sig.

Hur länge tror du minnespriserna håller sig låga, och vad tycker du om de rådande prisnivåerna? Dela med dig i kommentarerna!