En av de stora nyheterna med version 2004 av Windows 10 är att användare bjuds på bättre stöd för att köra Linux-mjukvara i Windows, detta via funktionen Windows Subsystem for Linux 2 eller kort och gott WSL2. Det är dock inte alla som vill uppgradera till den senaste versionen av Windows, eller ens kan då uppdateringen försenats för vissa användare.

Den som ännu inte uppdaterat till den senaste versionen får nu goda nyheter. I ett inlägg på sin utvecklarportal meddelar Microsoft att stöd för WSL2 kommer till Windows 10 version 1903 och 1909. Detta må vara överraskande vid första anblick, men det handlar om ett logiskt drag från Microsofts sida. De som vill köra Linux tillsammans med Windows är ofta professionella användare som jobbar på företag, där senaste versionen av Windows inte är garanterad.

WSL2 är en förbättrad version av den ursprungliga Windows Subsystem for Linux, en virtuell exekveringsmiljö där Linux-applikationer kan köras ovanpå Windows. Med WSL2 integreras en fullständig Linux-kärna och flertalet funktioner integreras bättre i Windows jämfört med första upplagan av WSL. Förbättringarna innefattar bland annat väsentligt bättre prestanda för filsystemet, vilket i sin tur påverkar prestanda för en mängd andra funktioner. Microsofts Linux-kärna uppdateras automatiskt via Windows Update.

Win10_WSL2.jpg

Den som använder Windows 10 1903 eller 1909 behöver bara installera de senaste uppdateringarna i Windows Update-sektionen. WSL2 är dock endast tillgänglig för 64-bitarsversionen av Windows 10, och den som använder enheter med ARM64-processorer måste uppdatera till version 2004 för att få tillgång till funktionen.

Läs mer om Windows och Linux: