Skattepolitiska kryphål är något som diskuterats flitigt när det kommer till teknikbranschen. Inte helt sällan har Irland hamnat på tapeten i sammanhanget då stora företag som Google, Apple, Facebook med flera har sina kontor där och betalar i det närmsta obefintliga summor skatt.

Bland annat betalade Facebooks irländska kontor cirka 1 procent skatt trots att de gjorde 15 miljarder dollar i vinst under år 2018. Amazon å sin sida sägs betala cirka 2 procent skatt inom EU, något som går stick i stäv med svensk bolagsskatt om cirka 21 procent.

Philip Botström, ordförande för SSU, lyfter osannolikheten i lokala aktörers möjlighet att konkurrera med den amerikanska jätten om Amazon inte spelar efter samma regler.

Hur ska svenska näringsidkare kunna stå sig mot ett företag som inte ens behöver betala skatt? Det är galenskap.

I tillägg till Amazon får andra teknikbolag likt Microsoft, Google och Facebook också en känga.

De utkonkurrerar svenska nyhetsmedier om annonsintäkter, de får orättvisa konkurrensfördelar mot svenska start-ups och de får till slut monopol när de blir så stora att ingen kan utmana dem.

Rent konkret pekar debattören ut länderna Malta, Luxemburg, Nederländerna och Irland och påpekar att man inte behöver ta sig utanför EU för att hitta ett skatteparadis. Läs inlägget i sin helhet på Expressen.

Det tillhör ovanligheterna att vi baserar nyheter på enskilda krönikörers åsikter, speciellt från politiska figurer. Vi anser dock att ämnet är aktuellt och nyhetsvärdet högt i detta fall. Vänligen håll kommentarerna till ämnet om skatter och Amazon. Läs mer om SweClockers inställning till politiska diskussioner.

Läs mer om Amazon: