Mindre än en vecka har passerat sedan Microsofts anrika webbläsare Internet Explorer fyllde 25 år. Efter introduktionen den 16 augusti år 1995 utvecklades webbläsaren i rask takt, och då den kom förinstallerad i det dominerande operativsystemet Windows konkurrerade den snabbt ut den då största konkurrenten Netscape Navigator.

Efter många år av kritik mot den förlegade webbläsarmotorn Trident, där delar av kritiken invände mot att Microsoft inte följde gängse webbstandarder, valde företaget att ersätta Internet Explorer med Microsoft Edge år 2015. Men inte heller denna skulle bli så långlivad då Microsoft beslutade sig för att ersätta ersättaren med webbläsarmotorn Chromium. Den gamla versionen fick därmed titel Edge Legacy.

IEtidslinje.jpg

I ett blogginlägg meddelar Microsoft nu att stöd för Internet Explorer och Edge Legacy slopas under nästa år. Först ut är Edge Legacy som pensioneras helt den 9 mars 2021. Efter det dröjer det ett par månader till Internet Explorer tappar stöd för flera stora webbtjänster från Microsoft, vilket sker den 17 augusti samma år. Det innebär att Internet Explorer med ytterst liten marginal hinner fylla 26 år innan den i princip pensioneras. Då Internet Explorer 11 är en del av Windows 8.1 får den dock uppdateringar till år 2023.

Syftet med att basunera bäst före-datumen är att Microsoft avslutar stödet för webbtjänsterna som ingår i Office 365 i båda webbläsare. Kommunikationstjänsten Microsoft Teams slutar fungera i Internet Explorer 11 redan den 30 november år 2020. Det avslutade stödet ska sannolikt agera motivation för företag som fortfarande använder Internet Explorer att överge den när Microsofts tjänster inte längre stöds.

Den Chromium-baserade versionen av Edge kommer numera förinstallerad i Windows 10. I Edge Chromium ingår funktionen Legacy Mode vilket handlar om flikar där webbsidor renderas i webbläsarmotorn från Internet Explorer 11, vilket alltså ger bakåtkompatibilitet för de företag som ännu inte hunnit uppdatera sina webblösningar.

Använder din arbetsgivare webbaserade lösningar som fortfarande kräver Internet Explorer, och måste du rentav själv jobba med IE-kod dagligen?