När tankarna förs till företaget Razer och deras tillbehör för PC-datorer är ord som "återhållsamt" och "avskalat" sannolikt inte de första orden som dyker upp i huvudet. Företaget är känt för spelfokuserade tillbehör med svart och grönt färgschema, oftast kompletterat av riklig RGB-belynsning. Razer trotsar nu förutfattade meningar genom att lansera tangentbordet Pro Type och musen Pro Click.

Razer_tråkdesign4.jpeg
Razer_tråkdesign6.jpeg
Razer_tråkdesign7.jpeg

Pro-delen i namnet syftar till att de båda tillbehören är ämnade för produktivitet snarare än spelande. Båda produkter används med trådlös kommunikation och formspråket fokuserar på ergonomi. Pro Type är ett fullstort tangentbord som kommunicerar med datorn över Wifi 2,4 GHz eller Bluetooth. Tangentbordet bygger på ABS-plast med en matt ytbehandling samt en metallplatta under tangenterna.

Tangenterna i fråga använder mekaniska brytare, närmare bestämt Razer Orange-brytare som erbjuder lågt motstånd för att nedslag ska registreras. Vidare har brytarna en låg ljudnivå när nedslagen registreras, vilket ska underlätta användning i kontorsmiljö. Sett till hållbarhet ska Razer Type överleva över 80 miljoner tangenttryckningar innan påtagligt slitage dyker upp.

Tangenterna är också bakgrundsbelysta och detta är likt tangentbordet i övrigt avskalat med vit belysning. Belysningens styrka kan också anpassas av användaren. Batteritiden med bakgrundsbelysta tangenter anges till 12 timmar. Utan belysning hamnar den istället på 84 timmar över Bluetooth, och 74 timmar över Wifi.

Det är också möjligt att anpassa tangenterna och tilldela dem individuella makrofunktioner. Tangentbordet laddas via USB Type-C-kabel med kabellängd om två meter. Musen Pro Click använder ett formspråk som påminner om Logitech MX Master och den ergonomiska formen har utvecklats i samarbete med företaget Humanscale som specialiserar sig på just ergonomi för kontorsarbete. Även här gäller kommunikation över 2,4 GHz eller Bluetooth.

Razer_tråkdesign8.jpeg
Razer_tråkdesign13.jpeg
Razer_tråkdesign11.jpeg
Razer_tråkdesign12.jpeg

Enligt Razers uppgifter ska det interna batteriet räcka till över 400 timmars användning över Bluetooth, och över 200 timmar över Wifi. Musen kan anslutas till totalt fyra enheter samtidigt och knapparnas mekaniska brytare ska överleva 50 miljoner klick innan slitage ska göra sig påmint. Den optiska sensorn Razer 5G bjuder på en känslighet om 16 000 DPI. Totalt åtta knappar kan programmeras av användaren.

Vidare egenskaper inkluderar maxhastighet om 450 IPS och acceleration om 40 G. Musens vikt ligger på 106 gram och den laddas över en USB Type-A till Mikro-USB-sladd. Båda tillbehör är exklusiva för Razers webbutik där Razer Pro Click kostar 1 140 kronor inklusive moms. Pro Type kostar cirka 1 550 kronor inklusive moms.

Är Razer Pro Type och Pro Click något du kan tänka dig att använda för hemarbete eller på kontoret, eller tror du de duger till som allmänna tillbehör som även täcker in spel?