För drygt två år sedan lyfte Nvidia skynket av den nuvarande generationen Geforce-grafikkort, med arkitekturen "Turing" under skalet och dedikerad ray tracing-hårdvara som slagord. Inom kort är det dags för efterföljande RTX 3000-serien att göra debut och på den egna webbplatsen räknar Nvidia ned dagarna till den 1 september, då de "Ampere"-baserade korten sannolikt avtäcks.

Spana in SweClockers videogenomgång kring Ampere

Genom inofficiella kanaler har dock information om nästa omgång grafikkort från det gröna laget haglat tätt i månader. Bland rykten och påstådda specifikationer har också en referenskylare för Geforce RTX 3080 dykt upp, en kylare som till utformningen skiljer mycket från föregångarna. Nu drygas det läckta bildmaterialet ut med foton föreställande Geforce RTX 3090, som i referensutförande får en snarlik kylare.

Bilderna publiceras av Twitter-användaren Garnetsunset som menar att de visar Geforce RTX 3090, även om logotypen på kortets baksida är svårtydd. Enligt användaren blir detta de Ampere-baserade Geforce-kortens motsvarighet till RTX Titan, alltså flaggskeppsmodellen för konsumenter. Kortet på bild placeras bredvid ett RTX 2080 Founder's Edition och klart är att den nya kylarlösningen är längre, men mest iögonfallande är klivet upp till en tjocklek om tre expansionsplatser.

Tjocklek norr om två kortplatser är inte ovanligt bland fläskigare modeller från partnertillverkare, men Nvidia har i många generationer varit noga med att hålla sig till två. Precis som kylaren för Geforce RTX 2000-serien är den kommande varianten utrustad med två axialfläktar, men i en ovanlig konfiguration där dessa är placerade på olika sidor av kortet.

Garnetsunset nöjer sig inte med att visa bilder, utan kör även ett ärevarv med prisnivåerna. Dessa var på tapeten under början av veckan och för Geforce RTX 3090 talades det om spannet 17 000–19 000 kronor inklusive moms, något som påstås vara i högsta laget. Twitter-användaren påstår att toppkortet får riktpriset 1 400 USD, vilket motsvarar 15 400 kronor inklusive moms.

Längre ned i pris- och prestandastegen syns Geforce RTX 3080, 3070 och 3060, som enligt uppgift landar på 800, 600 respektive 400 USD. Omvandlat till svenska kronor och med pålagd moms motsvarar beloppen 8 800, 6 600 samt 4 400 kronor. Värt att ha i bakhuvudet är dock att priser kan komma att ändras även väldigt nära lanseringstidpunkten, varför uppgifterna bör tas med en nypa salt.

Läs mer om Nvidia och Ampere: