Primärminne av DDR4-typ har i många år använts för både Intels och AMD:s plattformar, där minnesfrekvenser upp till 2 933 respektive 3 200 MHz stöds officiellt för de senaste stationära Core- och Ryzen-generationerna. För den som vill kräma ut lite extra prestanda finns därtill DDR4-minnen som från fabrik validerats i högre frekvenser, medan manuell överklockning är ett annat alternativ.

Nu rapporteras att överklockaren Bianbao XE lyckats extra bra med sistnämnda strategi och skrämt upp en minnessticka till 6 666,6 MHz – nytt världsrekord. Minnesmodulen i fråga är på 8 GB och signerad Crucial, där minnesfrekvensen ursprungligen är blygsamma 2 666 MHz. Frekvenshöjningen är således 150 procent högre än standard, men med relativt långsamma CL30 27-27-58-timings.

DDR4 6666 1.jpg
DDR4 6666 2.jpg

Information kring spänningsnivå och kylning är okända, men på webbplatsen för CPU-Z står att läsa om övrig hårdvara. När det gäller moderkortet användes Asus ROG Strix B550-I Gaming, som är en Mini ITX-modell med AMD:s färska B550-styrkrets. Till detta användes den ändå färskare processorn Ryzen 7 4700GE, en "Renoir"-modell som kombinerar 16 trådar, integrerad Vega-grafik och ett TDP-värde på låga 35 watt. Kylningen för processorn var enligt uppgift flytande kväve, trots klockfrekvenser sänkta till knappt 1,9 GHz över samtliga kärnor.

DDR4-standarden börjar närma sig sista versen och standardiseringsorganet JEDEC har sedan en tid tillbaka haft DDR5-standarden spikad, som spås bli tillgänglig på bred front för konsumentdatorer kring år 2022. Det återstår således att se hur länge det skyhöga DDR4-rekordet står sig, innan den efterföljande standarden hoppar upp på samma eller högre nivåer ur kartong.

Vilken konfiguration kör du på ditt primärminne? Dela med dig i kommentarstråden!