Under hösten år 2020 introducerar AMD processorserien Ryzen 4000 "Vermeer", och med det arkitekturen Zen 3. Hösten blir även premiär för de första produkterna med grafikarkitekturen RDNA 2, dels i form av grafikkort men också som del i spelkonsolerna Xbox Series X och Playstation 5. Företaget ligger dock inte på latsidan och ruvar på ett flertal nyheter på processorsidan under kommande år.

AMD-Ryzen-2020-2022-Roadmap.jpg

Bildkälla: Videocardz

Ytterligare detaljer om dessa planer avslöjas nu av etablerade Twitter-läckaren @MebiuW (via Videocardz) som gräver vidare i AMD:s processorlanseringar under perioden 2020–2022. Dessa inkluderar bland annat tidigare kända APU-processorerna i "Cezanne"-familjen och "Van Gogh" vilken i den läckta bilden har beteckningen CVML. Det tolkar MebiuW som att processorerna fokuserar på bildigenkänning (Computer Vision) och maskininlärning (Machine Learning).

Exakt vad "Van Gogh" ska tillföra är inte känt, men fokus på maskininlärning antyder att det kan handla om APU-processorer för bärbara arbetsdatorer. Van Gogh blir också den första APU-processorn som introducerar en grafikdel på arkitekturen RDNA 2. Tidigare under år 2021 släpps APU-syskonen i "Cezanne"-familjen som håller sig moderna på processorsidan med Zen 3, men stannar kvar vid äldre teknik i form av Vega 7-grafik.

Cezanne håller sig också till DDR4-minne, medan Van Gogh ger stöd för både LPDDR4X och LPDDR5. I bildens övre högra del syns generationen "Raphael", som enligt tidigare spekulationer handlar om Zen 4-processorer som introducerar integrerad RDNA-grafik i AMD:s
sedvanliga stationära processorer i samma stil som Intels stationära Core-processorer. Till sist skymtas också "Rembrandt" i bildens nedre högra del, vilket antas bli Ryzen 6000-seriens APU-processorer som introducerar RDNA-grafik i bärbara konsumentdatorer.

Den uppdaterade produktplanen avslöjar att flera lanseringar på tillverkningstekniken 7 nanometer är planerade för år 2021, trots att TSMC:s 5-nanometersteknik står redo under hösten i år. Uppgifter om när de första processorerna på AM5-sockeln lanseras lyser med sin frånvaro, och det återstår att se om AMD lyfter på skynket för nästa års lanseringar när Ryzen 4000 "Vermeer" lanseras i höst.

Läs mer om kommande AMD-produkter: