De största amerikanska teknikbolagen Apple, Amazon, Google och Facebook befinner sig för närvarande under noggrann granskning från den amerikanska staten. Bolagen står anklagade för att ägna sig åt konkurrenshämmande affärsstrategier, och under den gångna månaden har företagens ledarskap vittnat inför den amerikanska kongressen.

If you’re as successful as I am or any of those people are, you deserve rude, unfair, tough questions. The government deserves to have shots at you. That type of grilling comes with the super successful territory. It’s fine.

En som inte är obekant med storbolag och deras affärsstrategier är Bill Gates, tidigare VD, medgrundare och styrelseordförande för Microsoft. Under en intervju med podcasten Armchair Expert förklarar Bill Gates att han anser att stora teknikbolag förtjänar den sortens hårda och "oförskämda" frågor som ägt rum under kongressens utfrågningar. Bill Gates har själv stått i centrum för liknande utfrågningar under USA:s justitiedepartement rättsfall från år 2001 där Microsoft anklagades för monopolverksamhet.

De pågående utfrågningarna är en samlad ansats från den amerikanska kongressen för att få en bild av hur landets stora teknikbolag ser på anklagelser om att de ägnar sig åt konkurrenshämmande verksamhet. The Verge sammanfattar utfrågningarna där Googles VD Sundar Pichai fått svara på frågor om huruvida företaget stjäl data från företag som sedan presenteras i de egna tjänsterna, där karttjänsten Google Maps agerat exempel.

Facebooks VD Mark Zuckerberg får svara på huruvida hans företag filtrerar bort specifika politiska åsikter, och även om hans företag tillfälligt stängt av den amerikanska presidenten Donald Trumps konto på grund av delade inlägg med missledande uppgifter om COVID-19. Zuckerberg påpekar att denna incident refererar till den konkurrerande tjänsten Twitter, men att liknande inlägg även skulle kunna raderas från Facebook då spridning av sjukdomen riskerar medlemmarnas hälsa.

Mark Zuckerberg utfrågas vidare om läckta e-postmeddelanden som pekar på att Facebook köpte upp den sociala bildtjänsten Instagram för att förhindra att de skulle växa till att bli en allt för stor konkurrent. Mark Zuckerberg försvarar förvärvet med att det inte är garanterat att Instagram hade blivit en framgång utan Facebooks resurser och de investeringar som gjorts.

När utfrågningarna når Amazons VD Jeff Bezos baseras frågorna i en Wall Street Journal-rapport som påvisar att Amazon utvunnit data ur trejdepartsprodukter och använt denna data för att utveckla egna produkter. Bezos förnekar inte anklagelserna helt, utan konstaterar istället att företagets policy är att inte använda tredjepartsdata för utveckling av egna varumärken, men han kan samtidigt inte garantera att brott mot denna policy inte inträffat.

Nästa fråga till Jeff Bezos berör bokförlag som påstår att Amazon systematiskt förhindrat dem från att sälja böcker i vissa kategorier, utan att ange motiveringar till blockaden. Bezos svar är att han inte är bekant med fallen i fråga, och att han gärna kommer i kontakt med aktuella bokförlag. Kongressens något syrliga följdfråga är vad Jeff Bezos har att säga till små aktörer som "kontaktar kongressen för att du helt enkelt inte lyssnar på dem?".

Apples VD Tim Cook utfrågas bland annat om huruvida bolaget stänger ute konkurrenter genom att ta bort kontrollmöjligheter i tredjepartsmjukvara för enhetshantering (mobile device management, MDM). Enligt Cook har detta endast gjorts för att säkerställa personlig integritet runt inblandad data. Han lyfter också fram att mjukvarubutiken App Store innehåller över 30 applikationer för enhetshantering idag, och att detta inte är ett område som genererar intäkter till Apple.

Utfrågningarna sker i samband med att flera av de stora teknikbolagen är inblandade i kontroverser på andra håll. Amazon är inblandade i en rättsprocess i USA där bolaget anklagas för att använda röstassistenten Alexa för att göra inspelningar utan användarnas medgivande. Bolagets etablering på svenska marknaden har också fört med sig kontrovers runt att företaget inte följer svenska regelverk gällande avgifter och skatter.

Apple är å sin sida ansatta av flera bolag för deras affärsmodell i applikationsbutiken App Store för mobila enheter. Företag som Spotify och Epic Games anklagar Apple för att inneha en monopolistisk ställning, där Epic Games rättsliga process mot Apple får medhåll från bland annat Microsoft. USA:s kongress ska publicera en rapport med nästa steg i processen framöver, men konstaterar också att samtliga bolag visar tecken på monopolverksamhet som behöver regleras.

Utöver att kommentarer om dessa utfrågningar innehåller Armchair Expert-avsnittet också Bill Gates tankar om hans framlidna rival Steve Jobs, tidigare VD för Apple. Gates menar att Jobs var mycket hårdare som ledare, men att han också var ett geni som lyckades återbörda Apple till ett storbolag på ett sätt som Gates själv inte hade kunnat. Gates hyllar Jobs karisma och beskriver den forna rivalen som något av en magiker som kunde trollbinda sina anställda till att överprestera.

Läs mer om reglering av storbolag: