För 25 år sedan hände något stort och unikt i teknikbranschen. Datoranvändare och konsumenter köade i USA för att köpa en mjukvara som inte var ett populärt datorspel. Mjukvaran var Windows 95, nästa stora uppgradering av Microsofts operativsystem som lovade stora nyheter ställt mot föregångaren Windows 3.1. Den 24 augusti 1995 lanserades systemet med pompa och ståt, där TV-programvärden Jay Leno gjorde Microsofts VD Bill Gates sällskap på scen.

Lanseringen marknadsfördes även med påkostad TV-reklam där Rolling Stones välkända låt "Start Me Up" användes för att marknadsföra introduktionen av Start-knappen, en av de stora nyheterna för användarupplevelsen i Windows 95. Lanseringen var den största mjukvarulanseringen någonsin med 7 miljoner sålda exemplar på blott fem veckors tid.

Startmenyn var alltså den stora nyheten, där tidigare versioner av systemet lät användare starta mjukvara genom att klicka på ikoner på skrivbordet eller gräva sig ned i hierarkier av mappar samlade Windows 95 både systemets och användarens mjukvara i en startmeny. Med denna följde även det nya aktivitetsfältet, där öppna applikationer samlades så att användaren lätt kunde överblicka och växla mellan dessa.

windows-95-start-menu.jpg

En startmeny var ett nytt koncept för Windows anno 24 augusti 1995.

Windows 95 innebar också steget från 16-bitars kodbas till 32-bitars sådan, även om systemet behöll stöd för 16-bitarskod och MS DOS. Denna samlade plattform av utvecklargränssnitt och funktioner har samlingsnamnet Win32, en mjukvaruplattform som används än idag. Windows 95 introducerade också stöd för plug and play, vilket gjorde det möjligt för operativsystemet att automatiskt identifiera och installera ny hårdvara.

I dess första version var detta system dock något instabilt, vilket gav upphov till det skämtsamma smeknamnet "Plug and Pray". Nytt var även funktioner och applikationer för att utforska det då nya konceptet med internetåtkomst. MSN-applikationen gav användare åtkomst till e-post, chatt, nyheter och grundläggande åtkomst till vissa utvalda webbsidor över modemanslutning.

Vidare nyheter inkluderade stöd för flera olika användarprofiler i en Windows-installation. Microsoft bjöd även på extrafunktioner i form av mjukvarupaketet Microsoft Plus, där betalande kunder bjöds på en tidig version av webbläsaren Internet Explorer, möjlighet att ändra på grafiskt tema, och mer därtill. Microsoft uppgraderade systemet i form av Windows 95 OSR 2, där Internet Explorer 3.0 och DirectX 2.0 introducerades under åren som ledde fram till efterföljaren Windows 98.

Grattis till 25 år Windows 95!

Vad har du för minnen från Windows 95? Första turen ut på internet? Introduktionen till 3D-spel med dedikerat grafikkort? Dela med dig i kommentarerna!