Rapporter och rykten om en uppgraderad Nintendo Switch har florerat i två års tid. Den så kallade Switch Pro har vid flera tillfället påståtts vara redo för snar lansering, något som uppenbarligen inte skett. Nu påstår den taiwanesiska ekonomipublikationen Economic Daily News att en uppgraderad modell är på gång, och påståendet backas av beställningar från komponenttillverkare.

Enligt rapporten ska den nya modellen bjuda på en bättre skärm, men huruvida det innefattar högre upplösning än dagens 1 270 × 720 pixlar framgår inte. Macronix, som tillverkar minneskretsarna till både spelkassetter och det interna NOR Flash-minnet i Switch-konsolerna, förväntar sig än bättre resultat under nästa år som resultat av den nya modellen. Det bygger på en utökning av rådande situation där Nintendo sålt 62 miljoner Switch-konsoler och kunder väntas köpa nio spel i snitt.

TegraX1.jpeg

En separat rapport från Bloomberg påstår att den nya Switch-modellen också får kapacitet för att rendera grafik i 4K-upplösning. Fler detaljer än så saknas dock, men om uppgifterna stämmer kan Nintendo eventuellt använda en ny grafikarkitektur från Nvidia. Nuvarande Switch-modeller tillämpar systemkretsen Nvidia Tegra X1, där grafikdelen består av 256 shaderprocessorer på arkitekturen Maxwell.

Det framkommer inte om Nintendo och Nvidia avser att uppnå 4K-rendering med befintlig teknik i Tegra X1, eller om modernare grafikteknik som Pascal, Turing eller Ampere letar sig in i konsolen. Med krympt tillverkningsteknik skulle Nintendo kunna få utrymme för fler shaderprocessorer med högre klockfrekvenser, något som skulle kunna får Maxwell-arkitekturen att räcka till om de tekniska ambitionerna för Switch-spel i 4K är måttliga.

Det återstår också att se om en 4K-kapabel Switch byter till en ny generation ARM-kärnor. Samtliga befintliga Switch-modeller bestyckas med fyra processorkärnor av typen ARM Cortex-A57 och 4 GB primärminne. Då Tegra X1-kretsen inte är utrustad med dedikerat grafikminne lär primärminnet sannolikt behöva uppgraderas för att stöda 4K-rendering.

Om uppgifterna om en uppgraderad Nintendo Switch stämmer följer den hack i häl på Microsoft och Sony, som båda släpper en ny generation spelkonsoler hösten år 2020. Både Xbox Series X och Playstation 5 marknadsförs som 4K-kapabla med snabb SSD-lagring, och en uppgraderad 4K-Switch kan vara Nintendos sätt att ge konsolen bättre kapacitet för framtida portningar från dess mer kraftfulla konkurrenter.

Läs mer om Nintendo Switch: