Den 1 september river Nvidia av ett speciellt Geforce-evenemang där grafikkorten i Geforce 3000 "Ampere"-familjen väntas avtäckas. Det verkar som att tillställningen är tämligen fullsmetad då företaget idag väljer att lyfta på skynket för den kylarlösning och strömförsörjning de tillämpar i Founder's Edition-varianterna av Ampere-korten.

Ampere5.jpg
Ampere6.jpg
Ampere4.jpg

Genomgången avhandlar de viktiga grundpelarna för kylning och strömhantering i den nya referensdesignen. Företaget har optimerat luftflöde över grafikkortens kretsar med en lösning där dubbla fläktar tar in luft från omgivningen, överför värme till denna och trycker ut varmluften mer effektivt än tidigare. Designen med dubbla fläktar som kan skönjas i renderingarna bekräftar de tidigare läckta kylarlösningarna.

Ampere3.jpg
Ampere2.jpg
Ampere1.jpg

En del i den mer effektiva kylningen är den mekaniska strukturen hos kylaren. Nytt denna gång är att Nvidia använder bladfjädrar av lågprofiltyp, vilket ger mer utrymme till grafikkortets bakstycke. Den elektriska effektiviteten i kretsarna har också förbättrats, där användningen av en ny 12-pinnars strömkontakt gör strömtillförseln mer kompakt utan att påverka kapaciteten.

Alla kommande grafikkort från Nvidia ska använda denna 12-pinskontakt, och produkterna inkluderar en adapter för 8-pins PCI Express-anslutningar från nätaggregatet utan extra kostnad. Att korten blir bakåtkompatibla innebär också att 12-pinsanslutningen inte tillför extra kapacitet, vilket innebär stöd för maximalt 2× 150 watt över två 8-pinsanslutningar.

Nvidias Geforce 3000-evenemang går av stapeln den 1 september klockan 18.00 svensk tid.

Hur taggad är du på en ny generation grafikkort på en skala om 1 till 10? Tycker du Nvidias kylarlösning ser lovande ut eller inväntar du tredjepartslösningar?