Under gångna årtionden har tillslag mot grupper inom piratkopiering till största del varit isolerade till nationella insatser. Nu skakas piratverksamheter internationellt av ett stort tillslag där polis och myndigheter från 18 länder är inblandade, rapporterar Torrentfreak. Insatsen koordineras mellan Eurojust och Europol, tillsammans med amerikanska myndigheter, där nätverk för piratkopiering av film och TV-program varit målen.

Polistillslag1.jpg

Bildkälla: SVT Nyheter.

Polistillslag3.jpg

Bildkälla: SVT Nyheter.

De inblandade piratnätverken ingår i vad som kallas "The Scene", en samling av flera större piratgrupper som bland annat innefattar SPARKS, GECKOS, DRONES, ROVERS och SPLINTERS. Över 60 servrar uppges ha beslagtagits under insatserna och en rad olika gripanden har skett i Europa och USA. Enligt rapporten ska detta ha lett till att flertalet profiler inom piratgrupperna gömt sig för att undvika att själva bli gripna.

Rapporter om tillslagen nämner inte exakt var dessa skett, men enligt uppgifter har majoriteten varit koncentrerade på den nordiska regionen med Sverige och Norge i spetsen. Även Nederländerna och Schweiz uppges varit flitigt förekommande, och mindre insatser uppges även ha skett i Danmark, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Lettland, Rumänien, Polen, Portugal, Spanien, Storbritannien, Italien och Kanada.

Grupperna som utgör The Scene ska ha vuxit i antal och aktivitet sedan år 2016 och anklagas för att illegalt ha distribuerat DVD- och Blu-ray-filmer och TV-program innan dessa gjorts tillgängliga i regionerna, och gjort innehållet tillgängligt via servrar. Enligt Torrentfreaks rapport har den internationella insatsen en grund i det amerikanska rättsfallet mot George Bridi, en brittisk medborgare som påstås vara en ledande figur inom gruppen SPARKS.

George Bridi åtalades i amerikansk domstol den 8 januari år 2020, där han stod anklagad för att tillsammans med kumpaner i SPARKS-gruppen illegalt ha kopierat TV-program från DVD- och Blu-ray-skivor. Han arresterades (PDF) i Cypern i söndags inför det stora tillslaget. En annan ledande figur som åtalats (PDF) men ännu är på fri fot går under kodnamnet "The Artist", och har identifierats som Umar Ahmad från Oslo, Norge.

Ytterligare en SPARKS-profil, Jonathan "RAID" Correa, arresterades (PDF) i Kansas, USA. Även han står anklagad för att ha orsakat filmbolag mångmiljonförluster genom sin illegala verksamhet. Umar Ahmad är ännu på fri fot. Enligt en rapport från SVT Nyheter meddelar Eurojusts ordförande Ladislav Hamran att tillslaget är ett utmärkt exempel på hur piratverksamheter kan motarbetas när europeiska och amerikanska myndigheter samarbetar.