Självkörande bilar är ett koncept som snart har ett sekel på nacken. Trots att det gått såpass lång tid sedan tekniken först konceptualiserades återstår mycket arbete innan den kan lanseras på bred front. Många stora företag, såsom Intel, Nvidia och Tesla, visar aktivt intresse och investerar stora resurser för att en dag kunna förverkliga visionen om självkörande fordon.

Även det svenska företaget Veoneer har gett sig in i leken och meddelar att de kommer påbörja ett samarbete med amerikanska Qualcomm med målet att producera avancerade system för förarassistans (ADAS). Veoneers mjukvara är utvecklad för att kunna "uppfatta" sin omgivning och fatta beslut som leder till säkrare bilkörning.

Den kompletta plattformen kommer i slutändan bygga på mjukvara utvecklad av Veoneer och kombineras med Qualcomms nuvarande samt framtida Snapdragon Ride-kretsar. Jan Carlson, Veoneers VD, ser samarbetet med kretstillverkaren som ett stort kliv i rätt riktning för att kunna sprida sin teknik. Han säger också att det nya partnerskapet kommer skapa fler möjligheter för det svenska företaget framöver.

“This relationship not only strengthens our product portfolio, but also broadens our go-to-market position and opportunities, while giving customers more ways to access world-leading technology.”

Veoneer arbetar främst med fordonsteknik och grundades år 2018, men har på kort tid lyckats få ett stort genomslag. Företaget är baserat i Stockholm och har tusentals anställda utspridda i över ett dussin länder. Framtiden får utvisa hur stort genomslag det svenska Veoneer och dess produkter kommer lyckas få på scenen för självkörande bilar.

Läs mer om Qualcomm: